Голямото чакане свърши: Орешарски подаде оставка!

31809
Голямото чакане свърши: Орешарски подаде оставка!
Снимка: БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски вече е в оставка. Тя е била депозирана в деловодството на Народното събрание, е съобщил председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от БНТ и БНР.

Оставката е внесена в 17 часа 59 минути и 55 секунди. Това означава 421 дни упавление.

Всички възможни биологични видове - хора, тролове, елфи и орки, чакат оставката на Орешарски

Очакваната с болезнено нетърпение оставка на правителството на Пламен Орешарски все още не е официално факт, но в Интернет се появиха с...


Премиерът Пламен Орешарски е обсъждал днес с министрите подаването на оставката, но те запазиха мълчание кога точно тя ще бъде депозирана. Вицепремирът Даниела Бобева съобщи само, че премиерът Орешарски ще обяви решението си до няколко часа.

По-рано стана ясно, че кабинетът ще заседава и следващата сряда, но в оставка.

Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

Бобева: До няколко часа ще стане ясно за оставката

Прекалено много се спекулира около оставката. Само премиерът може да каже кога ще бъде подадена тя и ще го направи в следващите часове....

Какво следва след депозирането на оставка от страна на правителството?

На първо място Народното събрание трябва да гласува и одобри депозираната оставка. Това трябва да бъде включено като точка в дневния ред за седмицата, а през тази парламентарна седмица (23-25 юли) все още не е имало редовно заседание поради липса на кворум.

След това Конституцията предвижда президентът да даде право отново на първата политическа сила в 42-то Народно събрание - ГЕРБ, да състави правителство. Партията и по-точно посоченият от тях за премиер ще има седемдневен срок, за да изгради кабинет. Ако обаче проучвателният мандат бъде върнат, е ред на втората парламентарна сила - "Коалиция за България". При техен отказ да сформират нов кабинет, президентът Росен Плевнелиев има право да посочи партия от останалите в парламента - ДПС и "Атака" и да ѝ даде правото да сформира правителство. Не е задължително това да бъде третата по големина партия в Народното събрание.

Мандатът на втори кабинет, излъчен от 42-то Народно събрание, ще съвпадне с мандата на самия парламент, т.е няма да продължи четири години. Цялата процедура по даване на проучвателни мандати за съставяне на ново правителство обаче е описана в чл. 99 от Конституцията.

При отказ на всички политическите партии, самостоятелно или в коалиция, да сформират кабинет, се пристъпва към предсрочни избори. Датата за тях вече е определена (5 октомври), а в месеците след разпускането на парламента начело на страната ще бъде служебно правителство. Тук пак с основна роля е президентът, който сформира правителството, което да управлява страната до изборите.

Датата на предсрочните избори ще бъде официално потвърдена в акта за разпускане на Народното събрание. Новите избори трябва да бъдат в срок най-късно до два месеца след разпускането на парламента, е записано в чл. 64, ал. 3 от Конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика