Горанов пак наблегна на свободата на избора между НОИ и частните фондове

20316
Горанов пак наблегна на свободата на избора между НОИ и частните фондове
Снимка: БГНЕС

Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с предложената промяна за прехвърляне на пенсионните вноски от частните към държавните фондове, предаде Агенция "Фокус".

„Тъй като аз не бягам отговорност като финансови министър, искам да заявя своята позиция по това, което се предлага в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Остават съмненията дали моделът, който сме въвели, е безкритичен. Много години, не днес, не преди седмица, в различни битности, в които съм съществувал, съм водил разговори с експерти, синдикати, народни представители. Искам да разкажа кое ме мотивира да предлагам подкрепа за подобно решение. Основният спор дали по този начин се постига свобода на избора, според мен не стои”, посочи Горанов.

Велизар Енчев иска по-големи пенсии за давалите "ергенски данък"

Добавка към пенсията за онези български пенсионери, плащали по комунистическо време "ергенски данък" предложи народният представител ...

Той поясни, че е съгласен, че е укоримо между първо и второ гласуване, да се правят сериозни промени, но това е възможност, дадена по Конституция. „По-голямата част от колегите, които изразяват резерви, това е неинформирано решение”, заяви той.

„Спекулация е думата национализация. Тя изисква законодателно решение, което да подмени волята на хората. Може би не е съвършено решението младите хора, които за първи път започват осигуряване, ако не вземат решение, държавата да вземе решение вместо тях и да ги заключи в НОИ”, подчерта финансовият министър, като по думите му също може би не е съвършено и другото предложение - лицата, родени след 1959 година, да могат само еднократно да се върнат в НОИ”.

Горанов подчерта, че не може да приеме изказванията, че свободата на избор се зачерква с единствения мотив, че българското общество и парламент не могат да вземат решение и добави, че той е готов да предложи решение, което ГЕРБ ще подкрепи. „Всеки български гражданин ще има свободата на избора, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване”, каза още министър Горанов.

Осигурителната вноска за универсалните пенсионни фондове за допълнителното осигуряване е за сметка на вноската, подчерта Горанов и обясни, че с нея вноската в НОИ се намалява. На практика при внасянето в частен фонд се прави преизчисление и пенсията, която се получава от НОИ е с малко над 28% по-ниска. Едно лице родено преди 1 януари 1959 ще внесе с близо 29% по-висока пенсия от НОИ, а родените след тази дата трябва да компенсират това чрез частен пенсионен фонд, обяви Горанов.

Финансовият министър призова да се даде възможност на хората да преценят дали тези, които като него са родени след 1959 година, искат да се осигуряват по начин, по който се осигурява например премиерът Борисов, роден преди тази дата. "Ако нямаме свободата да избираме е много възможно след години всички родени след 1959 година да се окажат с по-ниски пенсии от лицата, родени преди тази дата. Ако това се случи, те ще дойдат и ще кажат - вие не ни дадохте право на избор, вие не ни позволихте да преценим, взехте решение вместо нас", прогнозира Владислав Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика