Горанов предлага изборът за прехвърляне на пенсията в НОИ да не е окончателен

41671
Горанов предлага изборът за прехвърляне на пенсията в НОИ да не е окончателен
Снимка: Gettyimages

Финансовият министър Владислав Горанов явно направи голяма стъпка назад по отношение на пенсионната реформа, след като днес финансовото министерство публикува предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система /ДФГУДПС/, популярен като „Сребърен фонд".

Основната промяна е, че осигурените, самоосигуряващите се лица и лицата по чл. 4, ал. 9, родени след 31 декември, 1959 година, които се осигуряват в универсален пенсионен фонд (УПФ) могат да изберат да се осигуряват във фонд “Пенсии” на НОИ и да прехвърлят там вноската си за втора пенсия, събирана досега от УПФ. Разликата от досегашния вариант е, че изборът не е еднократен и ако пожелае, съответното лице може да се върне в УПФ.

КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на...

Как обаче ще се върнат като лична партида парите на прехвърлило се вече лице от УПФ в НОИ? Индивидуалната партида ще се прехвърля в Сребърният фонд и ако човек реши да се върне в УПФ, партидата ще му се възстановява точно от Сребърния фонд. Има обаче и срокове – индивидуалната партида от УПФ се прехвърля в Сребърния фонд в срок от шест месеца, а ако искаме да се върнем в УПФ, можем да го сторим веднъж на 1 година спрямо последния ни избор.

За времето, в което човек вняся осигуровки в НОИ, първата му пенсия няма да се редуцира. Младите хора, които започват за първи път работа през тази година, ще имат право да изберат НОИ или частен фонд. Но ако не направят избор, ще бъдат разпределени в частен фонд, както досега.

За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, индивидуалният им коефициент се намалява на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари, 1960 година. Индивидуалният коефициент не се намалява за периодите, за които натупаните средства по индивидуалната партида на лицата в универсален пенсионен фонд са прехвърлени в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, с изключение на случаите, в които на лицето е отпусната допълнителна пожизнена пенсия за старост.

Промените в КСО се правят в член 4б и в член 70. Като основен мотив се посочва следното: „Дава се възможност за осигурените лица и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г. да изберат да се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), като се предвижда този избор да не е еднократен. В случай, че лицето избере да се осигурява във фонд „Пенсии“ – с увеличена осигурителна вноска в размера на вноската за УПФ, натрупаните средства по индивидуалната му партида се прехвърлят в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система или т.нар. Сребърен фонд в 6 месечен срок. Лицата, които са избрали да се осигуряват във фонд “Пенсии”, могат да поискат отново да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, като промяната на избора може да се осъществява веднъж на 1 година, от последния избор. В този случай, средствата им прехвърлени в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система се прехвърлят обратно в избран универсален пенсионен фонд. По този нов ред се дава гаранция, че преведените средства от индивидуалните партиди на лицата ще бъдат „съхранявани“ в Сребърния фонд”.

Нинова за евентуална коалиция с АБВ: Рано е да се каже

Местните избори са различни. За всеки район има отделен модел. Това коментира депутатът от БСП-Лява България Корнелия Нинова. Тя не изр...

Окончателно?

Интересен е текстът за окончателно решение на съответния гражданин. Изрично е засегнат случаят, в който някой иска да остане само в НОИ. Ето какво точно пише в мотивите: „Само в случай, че лицата родени след 31 декември 1959 г. изберат окончателно да се осигуряват в ДОО, при отпускането им на пенсия от ДОО средствата от Сребърния фонд се прехвърлят към фонд „Пенсии“ на ДОО. В този случай на лицата се отпуска пенсия в пълен размер и индивидуалният им коефициент не се намалява, съгласно предложените в законопроекта нови алинеи в чл. 70. Предвижда се последният избор на осигуряване да се осъществява не по-късно от 5 години преди възрастта по чл. 68, ал.1 от КСО”. И изрично се уточнява: „За осигурените лица, които се осигуряват в УПФ, при отпускането им на пенсия от ДОО, за периодите на осигуряване само в ДОО, индивидуалният им коефициент по чл.70 от КСО не се намалява. За периодите на осигуряване в УПФ индивидуалният коефициент се намалява на база на съотношението между размерите на осигурителните вноски за УПФ и за фонд „Пенсии“ от ДОО за съответния период”.

Предвижда се последният избор на осигуряване да се осъществява не по-късно от 5 години преди възрастта за пенсиониране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика