Готвим се за нова вълна бежанци

18133
Готвим се за нова вълна бежанци
Снимка: Gettyimages

Правителството започна да взима спешни мерки в случай на нова бежанска вълна заради продължаващите боеве в Ирак и Сирия, съобщи в. Сега. 

Заради прогнозите за нов пик вчера беше решено да се разшири специализираният дом за временно настаняване на чужденци в Любимец.

Сирийските бежанци в Турция вече са 1,6 млн.

Броят на сирийските бежанци в Турция достигна 1,6 милиона, съобщи началникът на дирекцията за действие при катастрофи и извънредни си...

С промени в Плана за изпълнение на допълнителни мерки за повишаване готовността за реагиране при очакван засилен миграционен натиск се увеличава капацитетът до 400 места чрез изграждане на фургонно селище. За целта са предвидени допълнително 637 хил. лв. за транспорт и монтаж на фургоните, за тяхното електрозахранване, водоснабдяване и канализация.

Оказва се обаче, че те не са достатъчни и необходимите допълнителни 49 хил. лв. ще бъдат осигурени чрез вътрешно преразпределение на парите за плана. От него ще отпадне изграждането на собствен водоизточник на дома в Любимец и предвиденото за това финансиране ще бъде използвано за завършване до края на годината на фургонното селище.

Центърът в Любимец е към дирекция "Миграция" на МВР, тъй като там се настаняват нелегалните имигранти, преди да подадат молба за бежански статут. Сегашният капацитет на центъра, открит през 2011 г., е 300 души. Преди дни от агенцията за бежанците съобщиха, че центровете в страната са пълни, включително тези в свиленградското село Пъстрогор и Любимец.

Според данните на Евростат през второто тримесечие на 2014 г. убежище са поискали над 1500 чужденци, като за същия период на предходната година техният брой е бил около 1000. Според данни на Държавната агенция за бежанците през 2013 г. броят на лицата, потърсили убежище у нас, е бил над 7100. Само до края на септември броят на потърсилите убежище тук е 6776.

Мнимото бреме - бежанците

Към 200 000 бежанци ще се стекат тази година в Германия. Провинции и общини говорят за "бедствено положение" и "пренатоварване". Пробл...

Вчера и от Министерството на отбраната изразиха готовност да се включат в справянето с бежанската вълна. Военният министър Велизар Шаламанов обясни, че войската може да помага с медицински грижи и храна. Тя вече има опит от бежанския лагер в Радуша по време на косовската криза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика