Христо Иванов: Изборът на председател на ВКС бе предрешен

9667
Христо Иванов: Изборът на председател на ВКС бе предрешен
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във Висшия съдебен съвет (ВСС) по избора на новия председател на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Лозан Панов.

Иванов каза в интервю за БНР, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край. Според министъра ВСС е решавал "грешна задача" при избора.

Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система. Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да избере кандидата на, както г-жа Итова го беше нарекла, "революционното мнозинство". Това като че ли от самото начало – още от предишната процедура – беше водеща мотивация. Освен това – как да се стабилизира, по думите на г-жа Найденова, до края на мандата си. Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си, коментира Христо Иванов, който не присъства на избора на съдия номер едно.

Иванов определи заседанието на съдебните кадровици като "филм с предизвестен край" и изтъкна, че затова e избрал да участва на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Рига, вместо да присъства на заседанието. Той изрази и учудване защо гласуването не е проведено с бюлетини.

Министърът коментира и изказването, че членове на ВСС са повлияли на критиките в доклада на ЕК. Според него тази стилистика е само още една илюстрация за лошата атмосфера по върховете на съдебната власт.

Първата препоръка на ЕК е, че трябва да имаме реорганизация на ВСС, така че следващият да може да привлича доверие. Това какво разбираме и какво не разбираме, е донякъде въпрос на съзнателен избор. За мен няма никакво съмнение, че докладът, в неговата сума, говори именно за това. Той коментира много подробно въпроса с предложението за разделението и отбелязва, че то ще изисква конституционна реформа, за да стане по достатъчно сериозен и задълбочен начин, след което прави тази препоръка и я обвързва именно с въпроса за доверието, заяви Христо Иванов.

Министърът коментира и отказа на прокуратурата да поддържа обвинението срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след оповестяването на доклада на ЕК. Общото правило е, че дела, които са започнали и са създали впечатление, че започват като политическа инициатива и политическа поръчка, може би краят им не е много различен, каза Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика