Христо Иванов: Изборът за шеф на ВКС беше предрешен

14388
Христо Иванов: Изборът за шеф на ВКС беше предрешен
Снимка: БГНЕС

След близо 10-часово заседание Висшият съдебен съвет избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласуваха 17 от съдебните кадровици. Шестима подкрепиха другия кандидат – Павлина Панова.

Министърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура. В интервю за предаването "Преди всички" той каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край. Според министъра ВСС е решавал "грешна задача" при избора. (Въпреки че вчера се оправда с ангажимент в чужбина - бел.ред.)

Атанасов: Ще искаме от президента да не подписва указа за Лозан Панов

От години обясняваме, че съдебната система ѝ трябва реформа и времето дойде. Лозан Панов и Павлива Панова не ги познавам – не гле...

Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система. Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да избере кандидата на, както г-жа Итова го беше нарекла, "революционното мнозинство". Това като че ли от самото начало – още от предишната процедура – беше водеща мотивация. Освен това – как да се стабилизира, по думите на г-жа Найденова, до края на мандата си. Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си, обясни министърът на правосъдието.

Иванов определи заседанието на съдебните кадровици като "филм с предизвестен край". Заради това той избрал да участва на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Рига, вместо да присъства на заседанието. Правосъдният министър изрази и учудване защо гласуването не е проведено с бюлетини.

Министърът коментира и изказването, че членове на ВСС са повлияли на критиките в доклада на ЕК. Според него тази стилистика е само още една илюстрация за лошата атмосфера по върховете на съдебната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com