Христо Иванов се надява Реформаторите да не го бламират пак

5705
Христо Иванов се надява Реформаторите да не го бламират пак
Снимка: БГНЕС

Залогът с конституционните промени е дали ще има отговорност. Ако съдебната власт се управлява така, че да се носи отговорност за провалите и корупцията, всички ще живеем по-добре. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на Нова телевизия, след като вчера (7 юли) на първо четене в Комисията за конституционните промени съдебната реформа и необходимите конституционни промени не бяха въобще приети.

Христо Иванов заговори за „реален резултат” в пленарна зала и, че „силно се надявал” да не се повтаря „инцидента” с отсъстващия вчера на ниво комисия депутат от Реформаторския блок – Димитър Делчев. Делчев го нямаше и гласуването в комисията стана 5:6 гласа.

Първо четене на ниво комисия: Няма никакво мнозинство за конституционните промени

Парламентарната комисия за обсъждане на промените в конституцията отхвърли на първо четене законопроекта за изменения в основния зако...

В България мафия има и им е много удобно да могат да се спазаряват за съответните съдебни дела със съответните съдебни началници, категорично каза Иванов. На въпрос нали сега е на власт, на власт са ГЕРБ и защо няма осъдени политици и мафиоти, правосъдният министър отговори, че има власт само да предложи законови промени. Никога не съм очаквал, че ще успеем да стигнем дотук и толкова далеч, добави той. Иванов подчерта изрично, че толкова далеч нямаше да се стигне без подкрепата на премиера. Под „толкова далеч” министърът визира предложението за промяна на структурата и управлението на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Без реформа с години ще продължаваме да чуваме за манипулации при системата за избор на съдии и нищо няма да се случва, смята Иванов. Правосъдният министър пак подчерта, че със сегашната система има възможност за „тотален имунитет”, ако си в системата и знаеш с кого да се договориш.

В България има само 16 души, осъдени за корупция. Това са дребни подкупи, дребни мишкувания. Няма нито един едър политически играч в затвора. Тази страна е разрушена от корупция, каза Иванов.

Правосъдният министър отвърна задочно и на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, който го разкритикува жестоко и буквално каза, че реформата му не става за нищо. Разговорът не може да се сведе до болните амбиции на един конкретен индивид. Какво се е случило с проф. Близнашки е все по-ясно, какви са му амбициите е все по-ясно, да си говорим за сериозни неща, каза Иванов. Попитан къде тогава е президентът Росен Плевнелиев, след като го сложи за служебен премиер, министърът отговори, че явно за някои хора излизането от властта е голям проблем.

ВАС: Само ВНС може да приеме конституционни промени за съдебната реформа

Върховният административен съд (ВАС) обяви, че единствено Велико Народно събрание може да променя Конституцията в частта й за съдебн...

Относно „войната с главния прокурор Сотир Цацаров”, Иванов коментира, че прокуратурата трябва да отговори защо ВСС не реагира, когато се казва и е ясно, че може повече от веднъж да се разпределят дела. Защо не отговаря прокуратурата – това не е въпрос към мен, каза Иванов.

Все още няма дата кога текстът за промени в Конституцията ще влезе в пленарна зала, но вероятно ще е до края на месеца, заяви Иванов. В този парламент за съжаление аргументите няма да надделеят, ще надделеят политическите битки, които са доста евтини. Въпреки това правосъдният министър обяви за „напълно възможно” да има 160 души мнозинство, колкото минимум е необходимо за промяна на Конституцията. Обществото трябва да каже на депутатите „време е да видим на чия страна сте”, завърши Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика