Human Rights Watch отново критикува България заради бежанците

21321
Human Rights Watch отново критикува България заради бежанците
Снимка: БГНЕС

Българската гранична полиция е принудила в последния месец сирийски бежанци да се върнат в Турция, а някои от тях са били подложени на побой, съобщи Хюман райтс уоч, позовавайки се на разкази на жертви.

Неправителствената организация е регистрирала три отделни инцидента за връщане по съкратената процедура от България в Турция на най-малко 43 души, всички сирийци. "Нанасянето на побой на хора, които може би търсят убежище, и след това прогонването им е чисто и просто грешно и незаконно", заяви Лидия Гол, изследователка на Балканите и Източна Европа вHuman Rights Watch. "ЕС трябва да принуди София да запази границите си отворени за сирийците и други бежанци и да сложи край на тези практики на злоупотреба", счита тя.

На 28 август българската гранична полиция заловила около 22 сирийци в гора, след като пресекли българската граница, разказва член на групата, който в момента се намира в Турция. "Шариф", съпругата му и четирите им деца, най-малкото от които на две години, били част от групата. Той разбрал, че граничните полицаи били българи, защото езикът, на който говорели, наподобявал руския. Полицията обискирала мъжете и им взела мобилните телефони, парите и водата. Шариф твърди, че видял полицаи да бият по-младите мъже, но самият той не бил бит. Полицаите натоварили всички в полицейски коли и пътували около един час до турската граница, където казали на бежанците да си вървят.

На 30 август българската гранична полиция заловила друга група от 15 сирийски граждани на българска територия, разказва 19-годишният член на групата "Мохамед", който също се намира в Турция. Той твърди, че полицията му нанесла побой, както и на още осем членове на групата. Полицаите принудили всички да се върнат в Турция, след като ги държали около три часа без съответни процедури и без никаква възможност да подадат молба за убежище.

"Полицаите, които ни заловиха, започнаха да ни бият с палки, юмруци и ритници. Стъпиха отгоре ни и ни накараха да лежим на пода с лице надолу. Дойдоха подкрепления, отведоха ни до турската страна на границата и ни накараха да се отдалечим", разказва още "Мохамед".

Той твърди, че разбрал, че се намира в България, защото граничните полицаи не говорели турски или друг език, който можел да разпознае.

От Human Rights Watch посочват и друг случай с 21-годишния "Хюсеин", който пътувал за България с група от около 16 души от Сирия, включително две семейства с общо пет деца. Те били заловени от български гранични полицаи, които ги обискирали, взели телефоните, парите, храната и водата им и ги накарали да лежат на земята.

Human Rights Watch припомня, че в доклад през април е регистрирала 44 инцидента, свързани с най-малко 519 души, при които български гранични полицаи задържали и връщали бежанци и имигранти в Турция. При някои от прогонванията била използвана прекомерна сила от българските гранични стражи, включително побой и стрелба.

Българското правителство отрича документираните случаи на прогонване и други злоупотреби. Министерството на вътрешните работи не отговорило на молба на Human Rights Watch за коментар относно прогонването и побоя на 30 август.

Връщането на бежанците по съкратената процедура преди да подадат молба за защита се смята за нарушение на задълженията на България според вътрешните и международните закони, включително Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за човешките права и Хартата за основните права на ЕС, които гарантират правото на убежище.

"България явно смята, че сега, когато светлините на прожекторите са насочени другаде, може да мине безнаказано, като бие хора, търсещи убежище, и прогонването им зад граница вместо да ги защитава и да им дава шанс да потърсят убежище. ЕК трябва да разследва тези нарушения на директивите на ЕС и категорично да ги забрани", счита Гол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com