И БСП иска разваляне на концесията със "Софийска вода"

6200
И БСП иска разваляне на концесията със "Софийска вода"

Градският съвет (ГС) на БСП възлага на група общински съветници да внесат в Столичния общински съвет (СОС) решение за разваляне на концесията на "Софийска вода". Това съобщи председателят на ГС на БСП в София Анна Янева, предаде БГНЕС.

Тази концесия за нас е крайно неизгодна, катастрофа за софиянци, грабеж на гражданите на София, категорична е Анна Янева.

Освен това БСП предлага на народните представители от София да внесат предложение за изслушване на ДКЕВР за цените на водата в София, за изпълнението на бизнес програмата и инвестиционната програма, допълни Янева.

Срещу концесията на "Софийска вода" отдавна се обявиха и от ВМРО. Още през това лято общинският съветник на партията Ангел Джамбазки поиска възстановяване на общинското дружество "Водоснабдяване и канализация".

Според Джамбазки "Софийска вода" не изпълнявала бизнес плана си за периода 2009 - 2013 година, който е одобрен от държавния регулатор. В нарочен доклад общинският съветник от ВМРО посочва примери, според които загубите на водата трябва да намалеят до 50%, а в момента те били над 60%. През юни, когато се решаваше с колко да поскъпне студената вода в столицата, концесионерът обясни, че загубите по трасето в момента са 55% при заложени в договора 46-47%, припомнят от ВМРО.

Концесията на "Софийска вода" е подписана през 1999 година, по времето на управлението на Стефан Софиянски, за срок от 35 години. В средата на 2010 г. мажоритарният собственик в "Софийска вода" беше сменен, след като предишният - британската United Utilities, започна да се разделя със задграничния си бизнес.

Сега френската Veolia Water държи 77.1% в компанията, а останалият дял е общински.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com