И ГЕРБ, и БСП не се стряскат от отсъствията от парламента

12214
И ГЕРБ, и БСП не се стряскат от отсъствията от парламента
Снимка: БГНЕС

Отсъствията на депутатите от 42-рото Народно събрание не стреснаха особено ГЕРБ и БСП. Поне такова впечатление оставиха народните представители Антон Кутев от Коалиция за България и Димитър Главчев от ГЕРБ в коментара си пред bTV по темата.

По официална статистика за 10 месеца, откакто работи настоящия парламент, депутатите имат 2291 отсъствия без официална причина. Начело са народните представители от ГЕРБ с 1650 отсъствия. През лятото на миналата година, когато ДАНСwithme беше в пика си, парламентарната им група масово напускаше заседания – общо 14 пъти.

Делян Пеевски продължава да е рекордьор по отсъствия в парламента

За близо 10 месеца работа депутатите в настоящия парламент са регистрирали повече от 2000 отсъствия от работа. "Шампион" е депутатът ...

Далеч назад, на второ място са депутатите от „Атака”. Те са натрупали 237 отсъствия. Колегите им от ДПС са бягали от работа 195 пъти, а социалистите, макар и с втора по големина парламентарна група, са най-дисциплинирани. Депутатите от левицата общо са пропуснали 132 заседания.

Рекордьор по неявяване на работа, неособено изненадващо, е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той не се е появявал в парламента от юни миналата година, когато започнаха протестите срещу назначаването му за шеф на ДАНС.

Данните не впечатлиха много Главчев и Кутев, които изместиха темата към това какво всъщност се приема и какво работи парламента. Те все пак се съгласиха, че не е редно депутат да получава около 900 лева месечно, въпреки че не се явява на работа, но изразиха безсилие да му се противопоставят, тъй като е разписан в закона. Нещо повече, според Кутев е по-добре един от народните представители, който и без това не присъства, изобщо да не ходи в пленарна зала. Той визира Делян Пеевски, тъй като „всяко негово появяване би предизвикало широко обществена реакция”. Според Кутев Пеевски е сигурен за Европейския парламент.

Антон Кутев коментира и отсъствията на ГЕРБ, конкретно на лидера Бойко Борисов, без да го споменава директно: „Има и друг, който идва за 5 минути, дава интервюта и си тръгва”. Като лоялен съпартиец, Главчев отговори: „Не са един и два случаите, в които Борисов стои сам в пленарна зала. Той се опитва да даде глас за кворум, за да има заседание”. Той отново се върна към продукцията на парламента, който според него „излъчва много сериозна нестабилност” и тези „лъчи изгарят” всички институции, включително правителството, макар че ползвало „слънцезащитен крем”.

Депутати отсъствали от работа 620 пъти

Депутати от всички парламентарни групи "са избягали" 620 пъти от работа без оправдание. "Неизвинените" отсъствия са натрупани за 126 за...

Социалистът обаче не се съгласи с „внушението”, че депутатите ходят на работа и нищо не вършат и изпадна в парламентарни битовизми: „С ДПС сме 120 души, ако няма кворум, той не се събира заради няколко души. Кой болен, кой детето се разболяло. 5-6% болнични има и във вашата телевизия. Когато сме 120 и 6 души излязат в болнични, резултатът е липса на кворум. БСП е там на 95% от хората всеки път, защото иначе не можем да започнем заседанието. Навсякъде има над 5% болнични, защото така е устроено обществото. 30% от депутатите са майки с деца. Аз моята майка не мога от един месец да я закарам на преглед в болницата. През цялото време ние поставяме тази тема в грешната светлина. Аз получавам три трети от заплатата си и ходя всеки ден на работа”.

По въпроса с болничните Главчев не се съгласи като даде за пример болниците, които не спират работа, като има много отсъстващи служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com