И младежите от БСП-София поискаха от президента вето за дълга

13329
И младежите от БСП-София поискаха от президента вето за дълга
Снимка: БГНЕС

Младежката организация на БСП-София поиска официално от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху ратифицирания от депутатите в Народното събрание договор за заем от 16 милиарда лева. Искането беше внесено в Президентството от лидера на червените младежи в столицата Ленко Петканин. Той беше подкрепен от група от около 50 души, които използваха случая, за да изразят протеста си срещу решението на парламента за заема. Те излязоха пред Президентството със знамена, с плакати с протестни надписи и скандираха "Вето, вето!".

"Все още никой от управляващата коалиция не дава яснота по какъв начин бяха определени банките, които ще консултират държавата по този дълг и които ще бъдат посредник по тази сделка", заяви Ленко Петканин преди да внесе искането в президентството. "Защо лихвата по този дълг е в размер на 10%? Аз мога да изтегля кредит от която и да е банка и лихвата ми ще бъде 8%. А държавата, с всичките си активи и гарант в лицето на целия български народ, ще плаща лихва от 10%. Нима държавата ни е по-рискова от мен като физическо лице? Не намирам никаква логика във всичко това. Министър Горанов гарантира, че 2 милиарда лева няма да бъдат похарчени. С какво обаче гарантира?! С личните си средства, с тези на децата му? Всичко това е пълно заблуждение и затова настояваме президентът Плевнелиев да наложи вето".

БСП поиска временна комисия заради заема от 16 млрд. лева

БСП инициира подписка за създаване на временна парламентарна комисия относно одобрения заем в размер на 16 млрд. лева и начина на дог...

В писмото до президента Росен Плевнелиев младежите от БСП-София наричат решението на Народното събрание да позволи на управляващата коалиция да вземе заема "манипулация", за която българският народ ще плаща години наред.

"На 26 февруари 2015 година Народното събрание на Република България гласува един престъпен акт, заробващ българската държава и нейните граждани с огромен кредит при нечувана лихва по държавен заем", пише в писмото на младите социалисти до президента. "Мнозинството на ГЕРБ, АБВ, ДПС и РБ подкрепиха решение за 16 милиарда лева кредит, при 10% лихва. Това е лихвен процент, надвишаващ в пъти лихвите по държавните заеми на държави, които са с много по-голям публичен дълг от България и респективно с много по-голям риск да изпаднат в несъстоятелност. Очевидно българския народ и Вие, като негов обединител и представител, сме подведени. Тази манипулация, която българския народ ще плаща, е на стойност един милиард и 600 милиона лева годишно, а някой задкулисно ще прибира стотиците милиони разлика между кожодерския десятък и пазарния лихвен процент".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика