Идва забрана частните съдебни изпълнители да вземат повече такса от размера на дълга

15185
Идва забрана частните съдебни изпълнители да вземат повече такса от размера на дълга
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за частните съдебни изпълнители, предложени от опозицията в лицето на БСП.

Със 141 гласа "за", 1 "против" и трима въздържали се, мнозинството прие поправките, които бяха представени и защитени основно от Мая Манолова. По същество промените предвиждат намаляване на таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, предаде БГНЕС.

В законопроекта е записано, че сборът на всички такси по изпълнението не може да надвишава размера на задължението. Другата промяна урежда нещата в случаите, когато длъжникът сам плати задължението си изцяло или частично в срока на връчената му покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума се събира в половин размер.

В мотивите си към законопроекта от БСП посочват, че принудителното изпълнение трябва да гарантира както удовлетворяване вземането на кредитора, така и защитата на правата и интересите на длъжника. С въвеждането на частното съдебно изпълнение държавата делегира всички правомощия по съдебното изпълнение на частни лица - частни съдебни изпълнители, посочват от опозицията. Според Манолова задължението на длъжника да понесе разноските по делото е европейски стандарт, но у нас понякога размерът на таксите, които се събират, значително надвишават самия дълг.

Преди гласуването на това предложение мнозинството в пленарна зала отхвърли и друг законопроект за промени в Закона за частните съдебни изпълнителни, изготвен от "Атака". Промяната на Волен Сидеров и хората му беше изключително кратка и радикална - отмяна на Закона за частните съдебни изпълнители, а с това и на тази фигура изобщо. Това предложение бе подкрепено единствено от вносителите и от независимия депутат Велизар Енчев.

По време на дебатите Енчев заяви, че частните съдебни изпълнители през последните 10 години са се превърнали в заплаха за стабилността на държавата, а не веднъж сме ставали свидетели на покъртителни кадри за принудително изхвърляне на беззащитни хора от домовете им. По-скоро става дума не за справедливи изпълнителни на закона, а за бандите за мокри поръчки от мутренските времена, каза Енчев. По същество работите за лобито на частните съдебни изпълнители, обърна се Енчев към онези депутати, които решат да не подкрепят нито промените на "Атака", нито поне тези на БСП. Самият Енчев обяви, че ще подкрепи и двата законопроекта.

Социално справедливо е да приемем предложението на "Атака" и да отрежем с един удар този тумор на българската съдебна система, каза Енчев, който след отхвърлянето на промените на "Атака" подкрепи намалението на таксите, предложено от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика