Има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО

16513
Има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО
Снимка: БГНЕС

Има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО в размер на 15 милиона лева. Проблемът произтича от 100 милиона лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2% за ефективно членство в Алианса. Това съобщи служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на БНР.

Той обясни: "Моделът в НАТО е изключително гъвкав. Там страните се поканват да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи. Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО".

Украйна поиска военна помощ от НАТО и ЕС

Украинският външен министър Павло Климкин призова НАТО и ЕС да подпомогнат с военна сила украинските войски, които се сражават срещу пр...

Страната ни има и задължения към Русия за поддръжка на военна техника. По думите на военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва. Шаламанов допълни: "Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване".

Няма да допуснем сътресения в службите, каза oще служебният министър във връзка с информациите за евентуална смяна на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов.

Шаламанов коментира: "Веселин Иванов в момента е в домашен отпуск. Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан. Така че службите трябва да работят добре, включително и за това да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ. В този контекст няма да има никакви сътресения в службите, заяви военният министър. Той обясни, че е предприел стъпки за излизане от управителните съвети на двете сдружения, в които участва, във връзка със срока, който служебният премиер даде на министрите да изчистят ангажиментите си към неправителствени организации".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика