Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено до местните избори

24633
Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено до местните избори
Снимка: БГНЕС

Има хипотетична възможност задължителното гласуване да бъде въведено преди местните избори, които ще се проведат през следващата година. Все пак не мога да се ангажирам с конкретни срокове, каза пред журналисти във Велико Търново Цветан Цветанов, депутат от Великотърновски избирателен регион, предаде „Фокус”.

Цветан Цветанов каза, че това може да стане реално ако бъде постигнат политически консенсус.

Цветанов разчита Миков да го подкрепи за Закона за МВР

ДПС ще анализират всичко, което представим. Увериха ни, че ако това, което предлагаме, е действително по-добро, биха могли да го подкр...

„Въвеждането на задължително гласуване е основната цел, която ще бъде заложена и в Правната комисия. Голяма част от българските избиратели искат да то да бъде въведено. Чрез него ще бъде повишена избирателната активност. А какво по-хубаво от това избирателите да са тези, които да определят, обективно как да бъдат представлявани в местната, изпълнителната или законодателната власти”, посочи още Цветан Цветанов.

Той каза и че смята, че задължителното гласуване ще бъде допълнителна възможност за повишаване на активността. „Какво по-хубаво от това 70 или 80 % от българските избиратели да определят и да избират, както кметовете, така и общинските съветници, и съответните депутати”, добави Цветанов.

На въпрос дали в социално отношение следващата година ще бъде по-добра от отминаващата, председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че всичко зависи от създадените работни места и усвояването на европейските средства. „Надявам се, че с промените в законите за ДАНС, МВР и приходните агенции ще има действително повече приходи. След преизпълнението на бюджета ще има и повече разпределение към съответни социални и други дейности”, каза още Цветан Цветанов.

За да има цялост в управляващата коалиция трябва всяка една от партии да прави определени компромиси, допълни той. Цветан Цветанов подчерта, че стабилността в страната е много по-голяма отколкото преди няколко месеца. По думите му, избирателите сами са дали сложното уравнение за управление, което българският парламент трябва да реши по време на предсрочните избори.

ДПС много им здраве - те си впрягат по-голямата част от електората, "лумпени"

Така заместник-председателят на парламентарната група на „Патриотичния фронт” Валентин Касабов коментира идеята за задължит...

„Ще има напрежение в конструкцията, но аз съм обеден, че това е допълнителна гаранция за това, че всеки ще прави компромиси, допустими за самите тях като политическа формация. Но разбира се ние ще вървим напред”, каза още Цветан Цветанов.

Той посочи като основен аргумент за това фактът, че в последните 30 – 40 дни има разблокирани средства от оперативните програми на ЕС. От миналата седмица има и договорени средства за оперативна програма „Транспорт”. „Аз смятам, че точно Търново и Търновския регион трябва да бъде също удовлетворен от това, което се случи в Брюксел. И доверието, което има към Бойко Борисов и българското правителство, защото знаете, че основните неща за развитието на един регион минават през изграждането на инфраструктурата”, каза още Цветан Цветанов. Той посочи, че през още първият мандат на ГЕРБ е било заложено като основен управленски ход изграждането на АМ „Хемус”. Освен това е предвидени и изграждането на четирилентов скоростен път, който да бъде свързва Русе, Велико Търново и да стигне до Капитан Андреево. Това по думите му, ще даде гаранция за развитието на региона. „Знаете, че за година и половина имаше тотално блокиране, дори „Хемус” беше извадена от новия финансов програмен период като финансиране. Знаете, че страната ни вървеше само назад и се отклоняваше от единственият възможен път – европейският. Така, че в тази посока аз съм удовлетворен, че имаме това правителство”, коментира още Цветанов. Той посочи, че според него всички проблеми могат да бъдат решени в духа на конструктивния диалог между управляващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика