Иванов е уверен в конституционното мнозинство за реформата

6516
Иванов е уверен в конституционното мнозинство за реформата
Снимка: БГНЕС

Мисля, че внезапната любов към съдебната реформа е такава само на повърхността. Някои се надяват на амнистия чрез нея, някои искат просто „да се снимат с нея”. Това каза правосъдният министър Христо Иванов.

В този парламент е абсолютно възможно да има конституционно мнозинство за промяна на Конституцията заради съдебната реформа, смята Иванов. Съдебната стратегия мина с почти такова мнозинство – само осем гласа по-малко, припомни министърът. И с умело подбрани думи посочи, че партия ГЕРБ „не го е цакала” за реформата.

Плевнелиев е готов да инициира промени в Конституцията

Още миналата година аз дадох явна заявка, че ако правителство, парламент и партии не се разберат, ще използвам дадените ми конституци...

На въпрос дали има предвид главния прокурор Сотир Цацаров с думите „хора, които искат да се снимат с реформата”, министърът отговори, че не визира Цацаров. Главният прокурор е съгласен да има реформа и нямаме някаква договорка „зад сцена” с него, каза Христо Иванов.

Според Иванов съдебната реформа е независим съд и ефективна прокуратура. Независим съд означава съдът да се влияе само от закона и фактите, а ефективната прокуратура е прокуратурата, която гони всички видове престъпност, обясни той в „Панорама”.

Правосъдният министър отрече, че правителството иска смяна на ВСС. Трябва да има колегия във ВСС, която се избира от всички съдии в страната, за да има доверие към ВСС. Трябва да има и прокурорска колегия. И заседанията, решенията във ВСС на прокурорската колегия да се вземат публично, пред онлайн камери, обясни Иванов. Той помоли "да не се занимаваме" със състава на ВСС, защото това „не е темата”. Темата е как да има различен ВСС по отношение на функциониране, каза Иванов.

По думите му готвените от него мерки няма да са достатъчни за цялостна реформа. Промяната обаче давала условия за системно изменение.

КС ще гледа жалбата на Цацаров за "малкото" пари за съдебната власт

Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде обявен за противоконституционна разпоредбата ...

Иванов подчерта, че ако някой иска промяна във ВСС, всеки може да поиска оставка за конкретни неща. Сигурно такива има, могат да се обосноват, добави той.

На въпрос защо Иванов се е отказал „да реже от корен”, правосъдният министър припомни, че вече четири пъти е давал предложения пред ВСС за дисциплинарни производства. Той заяви, че реформата в България не е толкова ефектна като тази в Румъния, но е по-дълбока. И не посочи конкретни имена като хора кой пречи на съдебната реформа, защото "това не било неговата игра".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика