Иво Инджев: Русия разбира за един час всичко, което се говори за отбраната ни

16220
Иво Инджев: Русия разбира за един час всичко, което се говори за отбраната ни
Снимка: БГНЕС

В рамките на един час това, което се говори в министерството на отбраната ни, е известно на Кремъл. Това заяви журналистът Иво Инджев пред Нова телевизия в коментар преди утрешното представяне на новата му книга „Течна дружба 3”, където твърдението за изтичане на информация е казал бившият военен министър в служебното правителство на проф. Георги Близнашки Велизар Шаламанов.

По думите на журналиста Русия ни е позволила да влезем в НАТО. Това е казал още Шаламанов за „Течна дружба 3”. Русия ни третира като страна с ограничен суверенитет. Когато Москва иска да каже нещо, което ни касае, тя го прави чрез свой говорител – например АБВ, продължи Инджев.

Русия иска разследване на набезите над Паметника на съветската армия

Русия настоява за пълно разследване на инцидента и изправяне пред правосъдието на отговорните за оскверняването на Паметника на съветс...

България е единственият бивш сателит на ССР, където съветското влияние се трансформира и си остана за целите на един  режим, който целият свят го разбра какъв е, подчерта журналистът. Той даде за пример т.нар. хибридна война – войната с дезинформация и дипломация на тихия фронт, на въпрос дали не си търсим оправдания за състоянието на държавата ни. Пред „Нюзуик” генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен посочва България като една от най-застрашените в тази война, подкрепи тезата си Инджев. А АБВ редактира документа за хибридните войни, който се отнася до България, добави журналистът. Той припомни как като президент Георги Първанов е чел декларация срещу него.

Според Инджев камерите пред Паметника на съветската армия са купени от Русия и са с възможно най-висока разделителна способност. "Онзи ден отново арестуваха българи, затова че са написали истината върху паметника, че става дума за окупация. Едно униформено лице от районното управление е признало пред арестуваните, че им оказват натиск от руското посолство", заяви Инджев.

Естествено, че Русия няма да действа както в Грузия и Украйна, но Москва иска да сме слаби, разединени, да сме енергийно зависими, да прокарваме политиката на „Газпром”, да сме руски шпиони в НАТО. Та ние сме единствената морска държава в Европа, която няма терминал за втечнен газ, възмути се Инджев. Между България и Русия има дисбаланс в търговията едно към десет. Най-големите монополи в България са енергийните – за нефт, газ и ядрена енергитак

На въпрос дали книгата е срещу Русия, Инджев отговори, че това е отговор, законна самоотбрана срещу вековните лъжи и митове срещу една чужда държава. Говорим за държава как чуждата държава прави събори и митове „на един изкуствен водоем” (бел. ред. – става въпрос за събора на русофилите при язовир „Копринка”, където бяха председателите на БСП и „Атака” Михаил Миков и Волен Сидеров), подчерта Инджев. Разграничавам много добре руската култура от режима на Путин, потвърди журналистът и каза, че е организирал концерт с руска класическа музика пред Паметника на съветската армия.

Германия открито заговори за връщане на Русия в Г-8

Запада не e заинтересуван от дългосрочна изолация на Русия под каквато и да е форма и Москва ще се върне в Г-8 след урегулиране ...

Дали и при САЩ е същото? Според Инджев "не", защото като член на НАТО можем да блокираме всяка позиция на САЩ. В СИВ беше ли възможно това, попита за финал Инджев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика