Изхвърлиха Велизар Енчев от двете комисии в парламента, на които беше член

37776
Изхвърлиха Велизар Енчев от двете комисии в парламента, на които беше член
Снимка: БГНЕС

Управляващото мнозинство в 43-ото Народното събрание освободи вече независимия депутат Велизар Енчев от Комисията по взаимодействие с неправителствени организации и жалби на гражданите и Комисията по социална и демографска политика, предаде БГНЕС.

По предложение на лидера на НФСБ и председател на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов мнозинството в зала освободи Енчев, който стана член на комисиите като депутат от Патриотичния фронт, но след това напусна тяхната парламентарна група.

С това предложение Патриотичният фронт за втори път изменя на своите избиратели, след като ги измами веднъж, гласувайки за коалиция, за която никога не е обещавал да подкрепя, каза Велизар Енчев по време на дебатите преди гласуването на това предложение на Симеонов. Eнчев посочи, че с днешното си предложение Валери Симеонов казва на българските пенсионери, че не иска да има техен представител в комисията за гражданските организации и в комисията по социални въпроси. Симеонов се опитва да блокира и предложението ми за частична 13-та пенсия, а с искането да бъда оттеглен от тези комисии той оправя послание на българските пенсионери, че те не са желани в тази зала, каза Енчев.

В защита на Велизар Енчев се обяви бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова, която поиска гласуването по тази точка да бъде отложено, тъй като според всички правилници на Народното събрание досега независимите депутати са били членове на парламентарни комисии. "Извършва се дискриминация и несправедливост спрямо г-н Енчев, който се изважда от комисията", каза Манолова.

По думите й, това е първият парламент, който не е дал възможност на независими депутати да участват в работата на парламентарни комисии като нейни членове. "Предлагам нечленуващите да не им бъде отнета възможността, защото тази мярка е дискриминационна по отношение на депутати, които не членуват в парламентарни групи", каза тя и предложи отлагане докато не се постигне съгласие относно участието на нечленуващи в парламентарни групи депутати в комисии.

"Не търсете нищо повече от една чиста процедура - аз съм направил нашето предложение, тъй като г-н Енчев доброволно напусна групата и няма как да бъде наш представител в тези комисии", каза вносителят на предложението Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ си позволи грозни квалификации по адрес на Енчев и обяви, че той не е в този парламент като представител на въображаеми пенсионерски съюзи, а е депутат от Патриотичния фронт, където лично го е "поставил" на първо място в листата в София-област. "Ако той смята, че е от някъде другаде - това си е лично негов психически или някакъв друг проблем", заяви Симеонов.

"Народните представители се избират от българските граждани. Вписванията се случват във фирми и дружества. От момента, в който Енчев е избран за народен представител, той е престанал да бъде ваш служител, какъвто може и да е бил, докато е работел във вашата телевизия. Тук е българският парламент, а не управителен орган на едно или друго дружество", обяви в отговор Мая Манолова.

"Има два нови момента в поведението на вече нечленуващия в група народен представител - единият е чисто политически, че той намира своя нов политически пристан - БСП могат да го предложат за комисия. Виждаме силно емоционално състояние, което е насочено конкретно срещу мен, с което се приближава до една друга група, която всяка сутрин ни занимава с идиотски декларации", коментира Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ стигна още по-далеч и дори обяви, че когато Енчев е получавал своята заплата в ТВ СКАТ е отсътствал неговия патос от днес, като вместо това е бил "по-хрисим и от монахиня".

В крайна сметка предложението на Мая Манолова за отлагане на гласуването по тази точка не бе прието и с гласовете за от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Атака" и няколко депутати от АБВ Енчев бе изключен от двете комисии. Срещу изключването му гласуваха от БДЦ, а БСП и ДПС не участваха в гласуването. "Атака" пък подкрепи искането на Симеонов с аргумента, че те винаги са настоявали напускащите своите парламентарни групи да напускат и парламента.

Корман Исмаилов поиска ново коалиционно споразумение

С вкарването на представители на Патриотичния фронт във властта те стават трети съуправляващ партньор и следва да има нови текстове в к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика