Изпълнено - и ДПС върна мандата за съставяне на правителство

19216
Изпълнено - и ДПС върна мандата за съставяне на правителство
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на председателя на ДПС Лютви Местан, който го върна веднага, предаде БГНЕС.

Възможностите на 42-ото Народно събрание да излъчи друго правителство са изчерпани. Страната се нуждае от предсрочни избори – най-прекият път към политическа стабилност, заяви Местан като отбеляза, че партията спазва постигнатите договорености от първите консултации при Плевнелиев, когато лидерите на партиите се споразумяха за предсрочен вот и че нито една сила няма да прави опит за нов кабинет. Другите парламентарни сили – ГЕРБ и БСП, направиха същото преди седмица.

Държавният глава ще огласи членовете на бъдещото служебно правителство на 6-ти август. То ще управлява до предсрочния вот на 5-ти октомври.

Междувременно приключи и най-вероятно последното заседание на Министерския съвет. След него Пламен Орешарски коментира, че оставката, която е подал, е била контролирана. Оставката стана факт, защото двете парламентарни групи, които подкрепяха кабинета, "нещо не се разбраха", заяви министър-председателят.

Местан заяви, че ще върне мандата

Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след час и половина при държавния глава, е формален акт на онова, ко...

Според Орешарски няма никаква драма в решението на ГЕРБ да се откаже от актуализацията на държавния бюджет. Причината - изпълнението на финансовата рамка към момента вървяло в границите на нормалното. Актуализацията на бюджета просто щяла да позволи на служебния кабинет да работи по-спокойно, смята Орешарски.

Някои от вас, които тук ми задавате тези въпроси, вероятно получавате по-големи заплати от моята. Заплатата ми не е много голяма, каза на изпроводняк Орешарски, цитиран от ПИК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика