Извънредни мерки заради бежанците искат от прокуратурата

16873
Извънредни мерки заради бежанците искат от прокуратурата
Снимка: Getty Images

Извънредни мерки заради растящия поток от нелегални имигранти, превозвани от трафиканти на хора през Дунав мост и през границата със Сърбия поиска прокуратурата. Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев алармира, че трябва спешно да се обособят буферни арести за чужденците, тъй като местните килии не могат да поемат големия брой задържани на границата. Той предлага в тези места да бъдат изолирани само обвиняеми, а не семейства с деца, съобщи "Сега".

"Ако три поредни дни задържим по 60 човека, няма къде да ги настаним", предупреди прокурорът. Следващата седмица русенската прокуратура ще поиска имот от МВР и общината.

Каналджиите вече изоставят бежанците на входа на София

В последните дни полицията в София е задържала десетки бежанци, влезли у нас с помощта на каналджии до входа на града. Най-често не...

Вече втори месец полицията не може да разкрие каналите за трафик на азиатци и африканци от Турция, които изсипват големи групи хора в София или директно ги превозват в Румъния и Сърбия на път за Западна Европа. Построяването на скъпата ограда с Турция изобщо не попречи на каналджиите, а само вдигна мизата им. Сигурно е, че за да е толкова успешен трафикът, в него са замесени гранични служители и митничари. Според неофициална информация преминаването от Турция в Румъния и Сърбия транзитно през България струва поне 2000 евро.

По данни на прокуратурата в Русе в рамките на около 2 месеца са заловени няколко групи чужденци при опит да преминат незаконно границата - първо 27, след това 35, а накрая 54 души. Според Наказателния кодекс незаконното преминаване на границата е престъпление и се наказва със затвор до 5 години и глоба от 100 до 300 лв. Само преди няколко дни Русенският районен съд постанови 1 година условно и 300 лв. глоба за 46 сирийци, заловени при опит да преминат Дунав мост, скрити в турски ТИР. Сред тях имаше и 7 деца. Двамата турски шофьори също бяха осъдени - на 2 години затвор и по 1000 лв. глоба.

Според Закона за убежището и бежанците, който поиска хуманитарен статут, не бива да бъде наказван за незаконно преминаване на границата. Чужденецът обаче трябва да поиска закрила, "пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му, като е длъжен да се представи незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване в страната".

Прокуратурата таксува всеки опит за незаконно преминаване на границата като престъпление и е длъжна да образува дело, обясни пред "Сега" прокурор Георгиев. Според него няма значение дали заловените са в процедура по получаване на статут или не. "Дали са без документи за самоличност, или са с чужди документи, няма значение", обясни той.

10 души се удавиха, след като кораб с бежанци потъна край Либия

Най-малко 10 имигранти от Субсахарска Африка се удавиха днес. Същевременно още няколко десетки остават в неизвестност, след като корабъ...

Докарваните в София имигранти биват оставяни от каналджиите най-вече в началото на магистрала "Тракия" или в ж.к. "Дружба", съобщи БНР. Оттам чужденците вземали такси до хостелите в центъра, като предпочитали района около Централна гара. Преди няколко седмици само за два дни полицията залови 170 души в Северния парк в район "Надежда" и в "Дружба". Към 9 октомври общият брой на незаконно влезлите у нас е 2929 души, сочат данните на МВР. Повече от половината от тях са сирийци, 22% са от Афганистан.

Междувременно Върховният комисариат по бежанците към ООН призова ЕС да преосмисли подхода си към сирийските бежанци, като предупреди, че смъртните случаи сред пристигащите по море може да се увеличат през зимата. Представителите на службата поискаха ЕС да окаже финансова помощ на Гърция, Италия и Малта, за да се справят с нарастващия брой на нелегалните имигранти, пристигнали по море. За България не стана дума, въпреки че и тук започнаха да пристигат бежанци по море.

Препоръчва се да се определят пристанища за приемане и обработване на заявления за предоставяне на убежище. Тази година в Средиземно море са загинали над 3000 души. Гръцките власти обявиха, че очакват утрояване на броя на нелегалните имигранти и кандидатите за бежански статут през тази година в сравнение с миналата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика