Яне Янев: Овчаров източил 350 млн. от "Козлодуй"

6932
Яне Янев: Овчаров източил 350 млн. от "Козлодуй"

"Референдумът е пред провал. За всички е ясно, че „за” няма да гласуват дори толкова хора, колкото подписи на хора бяха събрани от БСП. Правим експерименти, за които се вижда, че са безсмислени – по-добре социалистите сами да се откажат от този фарс и парите за допитването да отидат за майките или за най-бедните пенсионери." Така лидерът на РЗС Яне Янев обясни пред bTV позицията отпреди ден, когато стана ясно, че партията ще поиска от президента да сезира КС заради неконституционността на референдума за ядрената енергетика у нас, насрочен за 27 януари.

„Има солидни юридически договори – след консултации Плевнелиев каза още тогава, че се колебае дали да не сезира КС. Освен това обществото не е получило информация за същностните въпроси. Тази дискусия в публичното пространство е клиширана, непродуктивна, без инфо”, добави Янев.

С този коментар темата за референдума като че ли се изчерпа и политикът реши да обърне внимание на откъс от доклади въз основа на СРС-та, в който двама души говорели за Румен Овчаров. Яне Янев намекна, че става въпрос за енергийна далавера, като в разговора от документа от 2006 г. един от участниците споменава, че се искат „30% напред”.

В опит да разсее мъглата от „димката”, която пусна в ефир, председателят на РЗС поясни, че в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта, която оглавява, тече разсекретяване на 2000 страници документи, които много скоро ще бъдат оповестени. „Този абзац е показателен и е от тях. В прокуратурата има и обвинителен акт от прокурор Пламен Панайотов, който уличава трима министри за източване на ток от АЕЦ „Козлодуй” за 350 млн. лева – далаверата минава през швейцарско дружество”, добави Янев.

След него темата коментира депутатът от БСП Мая Манолова, според която всяка една стъпка на колегата й е дирижира от управляващата партия. Причината – „ГЕРБ са в паника от предстоящия референдум”.

„Тези приказки за далавери и колосални измами ги слушаме от септември в комисията, никоя от тези димки не са се оказали истина. Това е бомба, димка, част от схема, която се дирижира от управляващата партия, която се страхува. Защо? Защото аз очаквам гласовете „за” да са повече от гласовете „не” – това ще е показателно какво е мнението на хората за управлението на държавата”,
добави Манолова и поясни, че на този етап референдумът по закон няма как да бъде атакуван, тъй като това може да стане само до преди насрочването му.

Според нея мнозинството в парламента е объркано и цели да обърка и гражданите. „Няма да се учудя, ако гласуват против собствения си въпрос. Защото нека се знае, че този въпрос е на ГЕРБ. Те го избраха, а после Борисов призова как да се гласува. Яне Янев и той гласува за този въпрос, нека не забравя”, каза в заключение социалистът.

Борисов иска седми реактор на "Козлодуй", но не и "Белене"

Категорично искаме изграждането на седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", но сме против продължаване и завършване на проекта "Белене", заяви ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com