Яне: Над 1 млн. гласа ще бъдат купени на изборите

19542
Яне: Над 1 млн. гласа ще бъдат купени на изборите
Снимка: БГНЕС

В централата на РЗС през последните 10 дни постъпиха много документи за рекордно купуване на гласове в цялата страна. От данните се вижда, че още сега е започнало т.нар. заграждане на гласоподаватели чрез нови и стари, но подобрени стари схеми за купуване на гласове - особено за определени контингенти от ромското население. Това заяви председателят на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев.

„Тревожното е, че в схемите са впрегнати политици, държавни чиновници, полицаи, прокурори, бизнесмени, криминално провинени лица, селски кметове, ромски тартори, някои от тях дори върнати от чужбина чрез съблазнителни оферти“, посочи той.

ЦИК отказа на две сдружения на Бареков регистрация за наблюдатели за изборите

Има медии, които не са спазили ангажимента си да публикуват тарифите си за платени изяви в предизборната кампания. Вероятно ЦИК ще ра...

Правният отдел на РЗС подготвя подробен сигнал, който съдържа конкретни имена и действия, свързани с купуването на гласове. Той ще бъде предоставен в четвъртък на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Тогава се очаква да бъдат огласени конкретни имена и населени места, замесени в търговия с гласове.

Янев изтъкна още, че въпреки че партията му не участва пряко в предстоящите избори, тя няма да стои настрана от случващото се. „Поставили сме си за цел категорично да изобличим купувачите и продавачите на гласове, за да се ограничи в максимална степен това уродливо явление, което превърна политиците в брокери, изборите - в дистрибуторска мрежа за гласове, а демокрацията – във финансова пирамида тип КТБ“, заяви той.

„Няма такъв тип демокрация в нито една страна-членка на ЕС. Смело мога да твърдя, че у нас създаването и поддържането на мрежи за купуване на гласове са истинския инкубатор на корупцията. Тези мрежи лапат на всеки избори между 150 и 200 млн. лв. Генезисът на тези корупционни практики във всички сфери на държавното управление тръгва именно от купуването и продаването на гласове“, изтъкна той, цитиран от БЛИЦ.

Лидерът на РЗС припомни, че през 2009 година той сезира Конституционния съд за груби нарушения на изборното законодателство и фалшифициране на резултатите от Турция, след което 17 хил. гласа от южната ни съседка бяха касирани. „Това ни дава основание да считаме, че след като сега разполагаме с неопровержими доказателства за започнало купуване на гласове, ние ще се готвим много сериозно и, когато трябва, ще предприемем действия, в това число и за сезиране на Конституционния съд“, поясни той.

Въпросът е не кой купува, а кой допуска купуване на гласове, смята Цветанов

Въпросът, който трябва да си задаваме не "Кой купува?", а "Кой допусна да могат да се купят тези гласове?". Това заяви зам.-председател...

Въпреки че имената на замесените в схемите все още се пазят в тайна, Янев разкри, че този път става въпрос за „рекордно купуване на гласове“. „Най-вероятно в национален мащаб ще бъдат купени над 1 млн. гласа“, посочи той и добави, че прогнозата му се основава на данните, постъпили в РЗС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика