Ясни са ресорите на четиримата вицепремиери

30084
Ясни са ресорите на четиримата вицепремиери
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева бе определена за силов вицепремиер в кабинета. Това става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си.

Лидерът на ПП "Движение България на гражданите" ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците.

Кунева очаква негативен доклад

Ако Механизмът по сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Ако влезем в Шенген, това ще доведе до...

Премиерът все пак си запазва лично контрола над две важни ведомства – Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Второто ведомство на пръв поглед не е силово, но то контролира издаването на допуски за държавни тайни и издава сертификати за достъп до натовска и европейска класифицирана информация. Понякога отнемането на такъв сертификат означава и уволнението на неговия титуляр от важен пост в силовите ведомства, тъй като той вече не може да изпълнява пълноценно задълженията си, обяснява в. "Труд".

Томислав Дончев взема икономическите министерства – финансите, икономиката, регионалното развитие, енергетиката, транспорта, земеделието и околната среда. Той ще надзирава още държавния резерв, ДКЕВР и агенцията по приватизация. Спестено му е единствено министерството на туризма, което ще бъде контролирано от вицепремиерката Румяна Бъчварова.

Бъчварова, която в предишния кабинет на Борисов бе шеф на кабинета му, сега ще наблюдава образователното, културното, здравното и спортното министерство. На нея ще се отчитат още статистическият институт, Комисията за регулиране на съобщенията и агенция „Архиви“.

Четирите "жокера" на Борисов

Новото правителство е факт – официално, без повече чудене кой какво ще вземе. Сега обаче започва чуденето какво ще се направи. И ...

Социалният вицепремиер Ивайло Калфин има най-малко ресори – освен собственото министерство той ще се грижи за агенцията за закрила на детето, за компенсационния жилищен фонд и за агенцията за професионално образование и обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика