Жельо Бойчев: Защо служебната власт рискува отмяна на забраната за ГМО и шистов газ?

20588
Жельо Бойчев: Защо служебната власт рискува отмяна на забраната за ГМО и шистов газ?
Снимка: БГНЕС

Неприятно изненадан съм от лекотата, с която служебното правителство в лицето на външния министър Даниел Митов и президента Росен Плевнелиев дават подкрепа без никакъв дебат и без обществено обсъждане на проекта за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Това става при положение, че ТПТИ крие потенциални заплахи както за българската икономика, така и за националния суверенитет и дори начина на живот на българите, заяви Жельо Бойчев, кандидат за депутат на коалиция „БСП –Лява България” и водач на листата на БСП в 23-ти МИР в София.

Бойчев посочи конкретно какви заплахи крие ТПТИ за България – вдигане на забраната върху ГМО, отпадане на мораториума върху проучването и добив на шистов газ чрез хидрофракинг, ограничаване на свободата в Интернет. Освен това малко известна заплаха е ограничаването на националния суверенитет, защото в ТПТИ се предвижда уреждане на споровете между отделни инвеститори и държавата да става в специиално създадени арбитражни съдилища, които ще могат да изземат функциите на националните съдебни системи при търговски спорове, а също така ще могат да съдят и държави.

Едно безумно споразумение

Рядко обществеността е допускала така силно да я водят за носа, както в случая със споразумението за свободна търговия между САЩ и Евр...

Заради сериозността на ТПТИ национален обществен дебат е задължително условие, преди България да заема каквато и да е позиция по пакта, казва Бойчев. И обещава, ако бъде избран за народен представител, да инициира такъв дебат с участието на всички заинтересовани страни, включително представители на държавните и академични институции, бизнеса, гражданското общество и медиите. Необходим е независим експертен анализ на ТПТИ, за да имаме налице оценка как ще повлияе върху България. Ако стана депутат, ще подготвя и задам парламентарни питания както към следващия министър председател, така и към ресорните министри, за позицията на България. Ще потърся и подкрепата на българските синдикати и бизнес, за да предотвратим икономически шокове и загуба на работни места, уточнява Бойчев. Сътрудничеството с българските евродепутати в ПЕС също ще е ключово и ще работя с тях, добавя той.

Кандидатът за депутат на БСП е категоричен, че секторите , които споразумението обхваща - земеделие, търговия с храни, суровини, интелектуални продукти и услуги, отношенията инвеститор-държава, здравеопазване, образование - ще променят живота на всеки българин.  Знам, че притиснати от ежедневните си проблеми на повечето от Вас не им е до това. Искам да си дадем ясна сметка, че това е един от тези големи въпроси, който предопределят и очертават пътя на нашето развитие. Нямаме право да пропуснем възможността да изразим позиция и да настояваме за защита на националния ни интерес. Сега е времето! Ако сме патриоти и ни интересува общата ни съдба нека го направим сега, призовава Бойчев. И иска всеки съпричастен да изпрати мнение или препоръка по въпроса.

Справка за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ):

1. ТПТИ, което се подготвя между правителствени служители между ЕС и САЩ, цели да обхване в общ документ всички търговски и инвестиционни отношения. Към настоящия момент, документите, които регулират тези отношения са над 3000.

Зелените искат незабавно спиране на преговорите за търговско споразумение ЕС - САЩ

Категорично се противопоставяме на начина, по който се водят преговорите между ЕС и САЩ по „Трансатлантическо търговско и инвести...

2. Общественото обсъждане на ТПТИ започна с огромно закъснение от повече от една година, след като изтекоха част от проектите на документи.

3. В основата си ТПТИ се основава на неолибералния курс към премахване на регулациите, занижаване на стандартите пред корпорациите, приватизация.

4. Преговорите по конкретния обхват на Споразумението се водят от Европейската комисия, под демократичния надзор и насоки на страните-членки.

Масови арести, включително на политици, за протест срещу търговското споразумение ЕС - САЩ

Белгийската полиция арестува 240 души в центъра на Брюксел, включително трима гръцки политици, по време на протест срещу търговското ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика