Желю Желев: Комунизмът и фашизмът трябва да се помнят, за да не се повтарят

38354
Желю Желев: Комунизмът и фашизмът трябва да се помнят, за да не се повтарят
Снимка: БГНЕС

Трябва да пазим паметта за този ден, защото нещата в историята са и обратими, когато забравяме какви престъпления са ставали преди това и какви още могат да станат, впоследствие е добре да има такива чествания за паметта на жертвите от комунизма и фашизма, за да знаят младите, които понякога се изкушават от героичните образи на Хитлер, Мусолини и т.н. Това заяви пред журналисти Желю Желев, президент на България в периода 1990 г.-1997 г., предаде БГНЕС.

По-късно в официална реч Желев направи ретроспекция на периода след установяването на демокрацията у нас, когато, обясни той се водели битки - от едната страна бяха старите комунисти и младите хора, които казвали "не може да има революция, без да се пролее кръв". Защо трябва да се пролива кръв, нежните революции в цяла посткомунистическа Европа бяха без кръв, без физическо насилие. У нас все още има хора, дори на ключови позиции, които се прекланят пред комунизма и го обявяват за хуманен и светъл идеал, докато фашизмът бил антихуманен, заяви Желев.

Според него, комунизмът исторически е много по-страшен от фашизма. Хитлер е също такъв кръвожаден звяр, както Сталин и Мао Дзедун. Сталин е избил 40 млн. души, Мао Дзедун - 50 млн. души, а Хитлер - 20 млн. души, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика