Йовчев призна: Операция "Червеите" е за търсене на къртици в МВР

18304
Йовчев призна: Операция "Червеите" е за търсене на къртици в МВР
Снимка: БГНЕС

Нека започнем с това, че тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна. Стана ясно, че протестиращи не са подслушвани. Това заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев в коментар какво представлява „Червеите”.

Можете ли да подслушвате информационен масив – не можете. В случая не става дума за контрол над информационна система. Можете ли да подслушвате купчина вестници, които са на една маса до вас? Не можете, но можете да следите дали някой не ги ползва вместо вас, влезе в обяснителен режим Йовчев. Става въпрос за система за достъп – търсихме къртици в МВР, с това се занимава „Вътрешна сигурност”, изплю камъчето бившият вътрешен министър. Става въпрос за хора, които са осигурявали нерегламентиран достъп до системите на други хора, които нямат право.

Борисов заговори за арести заради "Червеите"

Най-вероятно ще има арести заради операция "Червеите", каза премиерът Бойко Борисов след днешната първа среща на Групата на високо равн...

Разрешението за такива действия се издава от съда. Не съм се запознал с конкретния случай, не аз разписвам СРС-тата. Не мога да ви кажа дали става въпрос за по-дълъг срок на следене, защото тече проверка, обясни бившият вътрешен министър.

Премиерът Борисов разбра това вчера, но вътрешният министър Веселин Вучков го знаеше от над седмица. Вучков направи манипулация с мой доклад пред Консултативния съвет за национална сигурност, касаещ поведението на протестиращите. Не знам дали си даваме сметка – има ли място такъв човек в политиката, попита Йовчев. Като гражданин каквото и да излезе от устата на Вучков, аз ще имам съмнения за манипулация. Как би реагирал премиерът, като чете важен доклад по сериозен въпрос от Вучков – ще трябва да хукне лично да проверява по папките данните ли, попита бившият вътрешен министър.

На неговата съвест оставям защо е решил да прави манипулация, категоричен беше Йовчев пред Нова телевизия. Умишлено беше направено всичко, за да може да си развърже всеки въображението, добави той. Направете си изводите – десет дни лъгаха хората, че са били подслушвани. Няма нищо толкова чувствително - няма никаква информация, която може да касае СРС-та и операции, категоричен беше Йовчев.

Бившият вътрешен министър беше попитан от Иво Божков относно доклада му и какво означават думите му, че има група сред протестите, които искат да променят системата. Докладът е направен на базата на анализ на публични данни - 90% те са по медиите, отвърна Йовчев. Няма как система, която е правила такова нещо, да си признае, не беше убеден Иво Божков. С едно видео бях снимал как МВР събира лични данни на площада пред Народното събрание - дали г-н Йовчев не е знаел какво става на терен, не мога аз да знам, добави блогърът. Имам приятели, участвали в протестите, които са проверявани от МВР, питани са защо имат профили във Vbox7 и каква му е мотивацията да го поддържа. За да се премахне сянката на Държавна сигурност, трябва да има граждански контрол, подчерта Божков.

Лазаров: Нямам данни МВР да е подслушвало протестиращи

Не ми е известно МВР да е събирало каквато и да е информация за протестиращите, още по-малко пък за близките им, коментира днес в Пло...

Според информация от късно снощи подслушването в операция "Червеите" е било насочено към АИС към МВР – автоматизираната информационна система за събиране на класифицирани данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика