КС допусна за разглеждане делото за указа на президента за ЦИК

12862
КС допусна за разглеждане делото за указа на президента за ЦИК
Снимка: БГНЕС

След като на 3 април Конституционният съд образува дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за квотите за Централната избирателна комисия (ЦИК), днес съдът допусна единодушно за разглеждане по същество делото, предаде БГНЕС.

Искането е за обявяване противоконституционност на указа на президента от 20.03.2014 г. за назначаване на членове на ЦИК. Определението на съдиите за допустимостта е прието с единодушие. Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали указът на президента противоречи на Конституцията.

Ден преди да бъде образувано делото 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия.

"В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", заяви тогава зам.-председателят на НС Мая Манолова. Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Росен Плевнелиев на 1 април е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя.

Припомняме, че при разпределяне на квотите Плевенлиев даде едно място повече на ГЕРБ за сметка на ДПС.

Манолова: Изборният кодекс работи, с него се разкри измамата с подписите

"Радвам се, че хората са се възползвали от възможността да проверят дали коректни фигурират в подписките на партиите, която дава нови...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика