КЗЛД иска ЦИК да въведе личен код за достъп до подписките

16098
КЗЛД иска ЦИК да въведе личен код за достъп до подписките
Снимка: Thinkstock

Да се въведе и допълнителна идентификация на избирателите, при която всеки от тях да получава личен код за достъп за извършване на справка. Това настояват от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) от Централната избирателна комисия (ЦИК).

До момента справките за подписите в подкрепа на партиите в ЦИК се правят по единен граждански номер, съответно по личен номер за всеки избирател - гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз. Получаването на този код да става по всички възможни комуникационни канали: мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, съобразно желанието на избирателя, обясняват от КЗЛД. Към досегашните условия, за да се направи въпросната справка, ще трябва и личен код, пише БГНЕС.

Цацаров: Трябва да се търсят тези, които са събирали подписите и тези, които са се подписали

Трябва да се търси както този, който е събирал подписите, така и самият подписващ – положилият подписа на лицето, което не отгова...

В системата за сигурност на използвания софтуер (електронната услуга на ЦИК) да се въведе допълнително ниво на защита за проверка на място, време и последователност на заявките за справка, анализиране на резултатите и възможност за реакция от страна на ЦИК за забрана на достъпа до системата.

КЗЛД дава срок от 5 календарни дни за изпълнение на задължителните предписания. ЦИК следва да уведоми КЗЛД за тяхното изпълнение, става ясно от решението на КЗЛД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика