Кабинетът Борисов изготви работния вариант на програмата си за реформи

23099
Кабинетът Борисов изготви работния вариант на програмата си за реформи
Снимка: БГНЕС

Програмата на втория кабинет "Борисов" вече е завършена в работен вариант и ще се разглежда на серия от срещи между ГЕРБ и Реформаторите.

Парламентарните групи може да дават предложения за промени. Патриотичният фронт и АБВ още не са получили документът, който е в размер на 178 страници. С екземпляр от него обаче разполага в. "Преса", пише изданието.

Програма и коалиционно споразумение - вижте ги в пълен блясък

След днешния бурен ден на преговори, подписване на споразумения и уточняване на министерски постове, вече бяха публикувани и двата най-...

От програмата става ясно, правителството иска реформи в почти всички сектори. Най-осезаеми са те в здравеопазването и в съдебната система. Три от най-важните стъпки за здравната реформа са оптимизиране броя на болниците, ефективна спешна помощ и решаване на проблема с неплащането на здравни осигуровки. Пакетът с медицински услуги, плащани от НЗОК, ще бъде разделен на приоритетен, базов и допълнителен.

Сред приоритетите на правителството са промени в Закона за съдебната власт. С тях Висшият съдебен съвет ще бъде поделен на съдийска и прокурорска колегия, които самостоятелно ще решават въпросите за кариерното развитие и дисциплинарните дела срещу магистратите. Изрично е записано, че за създаването на бъдещ Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет Министерството на правосъдието трябва да осигури широк консенсус за промяна на конституцията.

В социалната сфера се залага на продължаване на пенсионна реформа „до постигане на сигурни, устойчиви и адекватни пенсии“. Кабинетът има амбиция да намали нископлатените работници и т.нар. работещи бедни, като за целта ще се анализира в кои икономически дейности те преобладават и съвместно със социалните партньори ще се търсят решения. Планира се разработването на механизъм, по който да бъде увеличавана минималната заплата. Досега тя се спускаше административно.

Акцент в образованието ще е актуализиране на учебното съдържание и разкриване на нови детски градини. Учениците в частните градини и училища ще получават издръжка наравно с общинските и държавните учебни заведения и забавачки. Матура по дигитални умения след Х клас предвижда управленската програма в областта на образованието. Заложено е през 2018 г. парите за образование да достигнат 4,5 млрд. лв. и 4,5% от БВП, за 2014 г. те са 3,4 млрд. лв. (3,7% от БВП).

Корман Исмаилов поиска ново коалиционно споразумение

С вкарването на представители на Патриотичния фронт във властта те стават трети съуправляващ партньор и следва да има нови текстове в к...

В областта на енергетиката проектът на правителствена програма е амбициозен - съдържа 15 приоритета, опи­сани на десет страници. Предвижда се либерализация на пазара, така че всеки гражданин или фирма на практика да може да си избере доставчик на електроенергия. Най-сетне трябва да заработи и борса за ток. Ще има нова енергийна стратегия на България до 2030 г. с поглед до 2050 г. Приоритет е запазването на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com