Кабинетът изравни етиката на медиите на Пеевски с тази на другите медии

33108
Кабинетът изравни етиката на медиите на Пеевски с тази на другите медии
Снимка: БГНЕС

Управленската програма на второто правителство на Бойко Борисов е вече факт и публикувана на официалната страница на Министерския съвет. И по отношение на медиите и свободата на словото се забелязват интересни неща.

Медийната среда в България е засегната в приоритет 18.1 "Създаване на публична и законодателна среда, която гарантира медийната независимост и плурализъм, прозрачността и публичността на собствеността и контрола върху медиите" (стр. 137).

Александър Кашъмов е председател на Националната комисия по журналистическа етика

Адвокат Александър Кашъмов бе единодушно избран за председател от новопопълнения състав на Националната комисия по журналистическа етик...

Най-интересният момент от трите предложения насоките за осигуряване на прозрачна и конкурентна медийна среда  е "обсъждане на възможността за въвеждане на законово изискване при участие в обществени поръчки да бъдат допускани като изпълнители или подизпълнители медии, декларирали, че спазват нормите на етичен кодекс на българските медии и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация". В България обаче има два етични кодекса за медии – на Съюза на издателите в България и на Българския медиен съюз (БМС). В БМС членуват вестниците „Телеграф”, „Монитор”, „Меридиан Мач”, „Политика”, „Борба”, „Преса”, „Стандарт”, „Тема”, „Новинар”, както и Europost. Припомняме, че по собствените думи на Делян Пеевски „Телеграф” и „Монитор”, "Политика" и 50% от "Борба" са негови и на майка му Ирена Кръстева медии. Пеевски си призна, че Цветан Василев му помогнал с придобиването на въпросните издания. Преди да бъде публикувана официално управленската програма, правителството обсъждаше и предвиждаше по отношение на обществените поръчки да условието за етика да е подпис под Етичния кодекс на българските медии, което щеше да изключи Етичния кодекс на БМС.

Освен това кабинетът предвиждаше да има отделен орган, който да следи и да съгласува "предложения за сливания и/или придобивания на медии въз основа на изготвена от него предварителна оценка с оглед недопускане на "значително влияние" върху медийната среда." В официалната управленска програма тази идея е отпаднала. Вместо това усилията ще се съсредоточат върху следното: "Разработване и приемане на предложения за правила по отношение на сливанията и/или придобиванията на медии, които да гарантират, че определен собственик (едно лице или свързани лица по смисъла на Търговския закон) на медии не може да има „значително влияние“ върху медийната среда, включително по отношение на отпечатването и разпространението".

За финал правителството възнамерява отново „да обсъди” дали да не въведе закон, с който да забрани пряко или косвено предоставяне на публични средства на медии, "които не са изпълнили всички законови изисквания за прозрачност на собствеността според Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, както и към електронни медии, които не са осигурили на сайта си лесен, директен и постоянен достъп на потребителите до актуални данни за действителния собственик".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com