Кадиев: Законът за офшорките беше безсмислен

4083
Кадиев: Законът за офшорките беше безсмислен
Снимка: БГНЕС

Законът беше безсмислен в самото си начало и си остана безсмислен. Това коментира пред БНР депутатът от "БСП лява България" Георги Кадиев относно предложенията за изменения на в Закона за икономическите и финансови отношения с офшорни дружества.

С промените, предложени от Министерството на финансите (МФ), офшорни компании отново ще могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Припомняме, че т.нар. Закон за офшорките беше изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски по време на кабинета "Орешарски" и приет преди почти две години.

Действаме с офшорките така, сякаш Дявола чете Евангилието

Праг за дялово участие, над който задължително да се разкриват акционери в офшорни фирми, предлагат от финансовото министерство. Офшорн...

"Такъв закон няма в нито една друга европейска държава. Аз така и не разбрах смисъла за неговото създаване, тъй като беше ясно, че няма да работи от самото начало", заяви Георги Кадиев.

10 процента от капитала на банките, медиите, застрахователните и пенсионните дружества, публичните компании, футболните отбори, социологическите агенции и др. да могат да бъдат притежавани от дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. С тях се разрешава още офшорни фирми да участват в търговско дружество с държавно и общинско участие, в публично-частни партньорства и да получават клас за инвеститор.

Проектът предлага едно отстъпление – от 1 януари 2016 година информацията кои са действителните собственици на офшорки няма да е публична, а ще е на разположение само на НАП, ДАНС, регулаторните и контролни органи.

Сегашният законопроект, предложен от МФ, е публикуван за обществено обсъждане, като срокът за коментари е до 7-и септември.

Развързват ръцете на офшорките за участие в банки и медии

От 1 януари догодина офшорните компании да могат да участват в банки, застрахователни дружества и медии, но само в ограничен обхват. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика