Калфин: Няма основание за банкова паника

22993
Калфин: Няма основание за банкова паника
Снимка: АБВ

"Няма основание за банкова паника", категорично заяви по "Дарик" радио зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин. Той смята, че възможно най-бързо трябва да започнат да се изплащат влоговете на гарантираните депозити в КТБ, защото това иначе създава допълнително напрежение.

"Няма проблем това да става, докато тече операцията по установяване на състоянието на банката", категоричен бе Калфин и допълни, че няма проблем фондът за гарантиране на депозитите да се справи със сумите. Ивайло Калфин посочи, че не вижда основание да се изплатят и негарантираните по закон сега депозити в КТБ – проект за което оповестиха преди дни управляващите. Той обясни, че за подобна мярка би могло да се говори в държави със сринато доверие в банковата система – случай, какъвто не е валиден страната ни.

Костов: Валутният борд е заплашен

Точката на пречупване, която създаде напрежение, е повдигнатото обвинение към подуправителя на БНБ. Едно е Цветан Василев, съвсем дру...

Ивайло Калфин е категоричен, че държавният бюджет няма нужда от актуализация. „Няма практика да се актуализира който и да е бюджет в средата на годината. По принцип числата, които са заложени в даден бюджет, трябва да се постигнат в края на годината. Има достатъчно време, следващото правителство като дойде, да огледа какви са сметките, да направи поне за деветмесечието баланса и да види какво се случва в държавните финанси и чак тогава, ако има нужда, да го предложи", обясни финансистът, цитиран от Стандарт нюз.

Калфин коментира, че сюжетът около актуализацията на бюджета за тази година е бил изцяло дирижиран от ГЕРБ, чиято цел е била да покажат, че държавата е в много трагично състояние и финансите едва издържат. А това не е така. Това е чисто политически акт. Бюджетът не е застрашен, заключи Калфин.

Ивайло Калфин коментира и плановете на АБВ за старт на общонационално допитване за възраждане на държавността чрез президентска република. „За да се стигне до каквато и да е промяна в държавата, тя няма как да стане импровизирано, трябва да има широка дискусия преди това. АБВ по-скоро поставя началото, с пълното съзнание, че няма как да се случи Велико народно събрание и промяна в конституцията в близко време. Такива промени са необходими. Вижте какво се случва сега с парламентарната ни република - този парламент в последната година е абсолютно непродуктивен. Това не е начинът, по който би трябвало да работи една парламентарна република", коментира Калфин. Той обясни, че кампанията на АБВ не цели провеждане на референдум по темата при сегашните условия, тъй като действащият в момента закон практически забранява референдумите. Едно от исканията на АБВ в следващия мандат на парламента ще е именно промяна на закона за провеждане на референдуми.

По повод подкрепата на европейските социалисти за кандидата на десницата Жан-Клод Юнкер за председател на Еврокомисията, Калфин припомни, че това е била джентълменската договорка между двете формации. „Голямата разлика между Юнкер и Шулц е в приоритетите, не толкова в разбирането – единият е лявоцентрист, другият дясноцентрист. Приоритетите на Юнкер ще бъдат свързани с еврозоната, фискалните параметри и т.н. Приоритетите на Шулц ще бъдат свързани с безработицата, инвестициите в икономиката, възможността фискалните параметри да бъдат гъвкави така, че да помогнат на някои държави да инвестират допълнително, за да се закрепят", каза Калфин. Той определи като положителна подкрепата на българския министър-председател за кандидатура на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС, негативната страна обаче е липсата на дискусия.

Банковият проблем на България

Дали членството в Европейския банков съюз може да реши проблема на България с някои от банките ѝ? Едва ли, но упражнението си струва, ...

В ефира на "Дарик" радио Ивайло Калфин коментира и трагедията с малайзийския самолет, където загинаха 298 души. Той е категоричен, че ЕС трябва да втвърди позицията си. „Свалянето на този самолет очевидно е терористичен акт и повече от 2/3 от загиналите са европейски граждани. Преди да се говори за санкциите за Русия, трябва да се направи всичко необходимо за независимо и обективно разследване", смята Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com