Калфин с четирима заместници

33261
Калфин с четирима заместници
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин представи екипа, с който ще си партнира на първа пресконференция от стъпването му в длъжност. Той ще има цели четирима заместник-министри, предаде БГНЕС.

Зорница Русинова е първият зам.-министър по теми, свързани с еврофондове, европейска интеграция и международни връзки на министерството. Тя посочи като приоритет - бърз старт на максимално широк обхват на новата ОП "Човешки ресурси" 2014-2020 г., която беше одобрена. Януари месец планираме да стартираме почти всички оси на програмата с акцент младежката безработица, посочи тя. Русинова е зам.-министър за втори път.

Лазар Лазаров е зам.-министър, отговарящ за сферата свързана със социалното подпомагане. Той е зам.-министър за трети път. Лазаров посочи, че предизвикателствата в работата му ще бъдат свързани с гарантиране и осигуряване на социална закрила на лицата, имащи потребност от това и предприемане на реформи за по-целенасочена подкрепа за изпаднали в нужда лица. Като друг приоритет той посочи началото на изпълнението на Стратегията за дългосрочна грижа, както и реформа в областта на социалните услуги. По думите му се предвижда и нов законов регламент и нов начин на предоставяне на социални услуги за всички нуждаещи се.

Гълъб Донев е зам.-министър, занимаващ се с пазара на труда. Според Калфин той познава много добре работата на министерството и пазара на труда. Основни акценти, които Донев постави са насочени към дълготрайно безработни младежи до 21 г., които не работят и не учат. Приоритет ще бъдат и дълготрайно безработните, както и лица над 50-годишна възраст, които нямат работа. Друг акцент е засилване на контрола по спазване на трудовото законодателство.

Николай Николов е четвъртият заместник на Калфин. Той ще се занимава с пенсионната система и дългосрочните параметри по нея. Ще се помъчим да върнем доверието към пенсионната система, като ще се ангажираме да постигнем максимално съгласие със социалните партньори и обществеността, зарече се Николов. Ще направим плавни промени в пенсионната система, които да имат дългосрочен характер, обеща той.

Жасмина Мирчева е началник на кабинета на министъра и Кремена Георгиева, която ще отговаря за публичните връзки на министерството.

Калфин поясни, че идеята му е била да предложи хора, които познават министерството, темите и могат да продължат да работят с летящ старт по важните теми за обществото, както и по-значими реформи, които са приоритет. Той се похвали, че вече министерството работи с пълна пара. Ивайло Калфин припомни, че основни задачи за социалното министерство ще бъдат - пенсионната система, търсенето на решения за трайно безработните и подпомагането им, търсенето на социални помощи и включване, които да бъдат ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика