Калин Янакиев: Атентатът в "Св. Неделя" е лично поръчан от Коминтерна

11374
Калин Янакиев: Атентатът в "Св. Неделя" е лично поръчан от Коминтерна

Десетилетия наред политиците ни не се сещат за комунистическия атентат в „Св. Неделя”. 213 са жертвите – депутати, тогавашният кмет на София, ученици, ученички. И години наред ние знаехме само имена на загиналия в т.нар. „бял терор”. А атентатът цели да обезглави държавата, категоричен беше професор Калин Янакиев пред „Лице в лице” на bTV в коментар по случай годишнината от ужасното събитие, която беше на 16-ти април.

Неслучайно е бил убит генерал Константин Георгиев, защото на неговото опело е трябвало да дойде всяка важна държавна фигура, подчерта проф. Янакиев.

Мъж заплаши да взриви бомба пред президентството в Литва

Силите за сигурност в Литва задържаха неизвестен мъж, заплашил да взриви бомба, скрита в куфар, пред президентския дворец в столицата...

Най-големият мит е, че атентатът е дело на „група комунисти”, продължи ученият. Атентатът е пряко ръководен и финансиран от Коминтерна, категоричен е проф. Янакиев. Тогава в Москва се взема решение, че в България е назряла ситуация за революция. Гласуват се 60 хил. тогавашни американски долара, а един долар е 137 лева. Но те не стигат и следва обир на Софийската митница. И септемврийското въстание с Васил Коларов и Георги Димитров начело е пълен провал, след което през 1924 година комунистическата партия е забранена.

Заповедта "да се запали фитиля" е на Тодор Петров. Участие имат Вълко Червенков, Станке Димитров-Марек, на чието име беше кръстена Дупница десетилетия наред, подчерта проф. Янакиев. В атентата е използвана киселина и някои от жертвите загиват заради натравяне, добави той.

Когато Владимир Путин говори как хитлеризма и станилизма не могат да се сравняват, ще му отговоря, че приравняването на класата с расата е чист расизъм и престъпленията на сталинизма са по-големи от тези на хитлеризма - и двата режима са ужасни, заяви Янакиев. Той посочи, че според него е било грешка да се забрани БКП, защото така тя минава изцяло под крилото на Москва и финансирането е идва само от там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика