Калоян Паргов в Солун: И БСП, и ПАСОК трябва да се върнат към изконните леви ценности

16941
Калоян Паргов в Солун: И БСП, и ПАСОК трябва да се върнат към изконните леви ценности

"И БСП, и ПАСОК трябва да се върнат към изконните леви ценности". Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов на срещата с председателя на ПАСОК в Солун и за Централна Македония Хронис Макридис. Двамата обсъдиха проблемите на Левицата в България и Гърция на специална среща - част от програмата на представителите на БСП, които са на двудневно посещение в гръцкия град Солун. Както е известно, ПАСОК е партията, която помогна най-много на БСП да стане пълноправен член на социнтерна и на ПЕС.

"Коментирахме партийни въпроси, свързани с развитието на БСП и ПАСОК, разказа Калоян Паргов. - Обсъдихме кризата на доверие към гръцките социалисти и проблемите на нашата партия след 5-и октомври миналата година, когато бяха предсрочните парламентарни избори у нас. Поканих господин Макридис да участва в Кръглата маса, която БСП организира на 2-и април, за да обсъдим последиците от икономическите санкции, наложени на Русия и тяхното отражение върху икономиката на балканските държави. Планирахме и среща между общинските съветници и кметовете от ПАСОК в Солун и областта и общинските съвети от БСП в София. Тя трябва да се състои в нашата столица. Датата обаче ще обсъдим на 2-и април, когато представителите на ПАСОК пристигнат за участие в Кръглата маса. Тогава ще изготвим и програма за сътрудничество, която ще разпишем. В нея ще включим и  организиране на семинар на тема "Лявото накъде? Накъде вървим като леви партии ПАСОК и БСП. Как да върнем доверието в избирателите". С Хронис Макридис обсъдихме и създаването на летен университет между двете партийни организации, който ще бъде в София и в Солун. На него ще бъдат обучавани кадри на двете организации. Предадох на господин Макридис и специални поздрави от председателя на БСП Михаил Миков".

Калоян Паргов коментира с лидера на ПАСОК в Солун и загубата на гръцката левица на парламентарните избори на 25-и януари. "Изводът им от случилото се е, че имат нужда от обновление, обясни лидерът на БСП-София. - Признават, че умората от познатите лица е надделяла за недоверието към партията. Планират също така на предстоящия Конгрес на ПАСОК тази година да гласуват нова програма на партията. И двамата се съгласихме, че трябва да се върнем към изконните леви ценности и идеи, но вече пречупени през призмата на нашето съвремие. Господин Макридис ми каза, че пагубно за тяхната партия се е оказало сливането на политиката с бизнеса. Те вече са осъзнали, че трябва да има разделение между тях и отношенията да бъдат в малко по-различен порядък. Според колегите от Гърция, точно това сливане на политика с бизнес е причината за спада в доверието към партията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com