Калоян Паргов за новото лице на БСП: Дотук с граденето на личен имидж за сметка на партията!

13115
Калоян Паргов за новото лице на БСП: Дотук с граденето на личен имидж за сметка на партията!

Лидерът на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов разговаря с Иван Гарелов в предаването "Оригиналът" по TV7 в неделя сутринта.

- Колко важни са предстоящите избори за БСП, г-н Паргов?

- Всички избори по същество са важни. Обстановката, в която се намира БСП в момента обаче, ги прави от особено значение за нас. Миналата година беше тежка за левицата. Регистрирахме две големи загуби на европейските и на предсрочните парламентарни избори. Достигнахме най-ниската си точка като резултати за последните 25 години. Затова започнахме организационно обновление, оздравяване, реформи вътре в партията. И си поставихме цел тази година да бъде по-успешна от миналата. Местните избори ще бъдат за нас лакмуса, който ще покаже дали сме уцелили правилната посока. Целта ни е наистина партията да се е позиционирана вляво. Поставихме си я в началото на годината и с редица мероприятия, включително и международни, се опитахме да докажем това връщане в лявото. През последните години се бяхме обърнали към центъра, предвид управлението и тежките решения, които взимахме. Те бяха по-скоро с центристки характер, отколкото с ляв елемент. Те създадоха недоверието, с което стигнахме до това електорално дъно.

- С какво се отличава в този момент предизборната подготовка?

- Успехът на БСП на тези избори зависи от няколко фактора - национални, местни, както и провеждането на самата кампания. Националните фактори имат два елемента - на първо място това е силната опозиционност на парламентарната ни група, тъй като чуваме много критики. Ние самите също искаме да имаме по-голяма опозиционност, да бъдем по-силни в нашето говорене. За това спомагате и вие - медиите. Надявам се след разговорите с представителите на парламентарната ни група и с редица водещи наши лица, че до изборите, ще засилим нашето говорене по редица важни за обществото теми. И ще бъдем наистина по-активна опозиция. Вторият елемент са лицата на БСП в медиите. Става въпрос за тези конфликти, несъгласия на редица наши представители, които излизат с публични, несъгласувани позиции с линията на партията. Като казвам "линията на партията" не искам това автоматично да ни приравнява с БКП или някакъв вид авторитаризъм. Не! Но, все пак, вижте другите партии! В момента няма по-демократична от БСП в това всеки да говори каквото си иска на гърба на партията.

Лидерът на БСП-София избра Мечо Пух от благотворителната разпродажба "Да помогнем на приятел в нужда!"

Рисунка на Мечо Пух си купи председателят на Градския съвет на БСП в София Калоян Паргов. Той участва в детската благотворителна инициа...

- Това ви носи доста проблеми.

- Това ни носи проблеми и от него ще зависи единството и лицето на партията като цяло пред избирателите. Ако ние допуснем разноговорене, всеки да се прави на велик и да коментира пред медиите какво би трябвало да се случи в партията, вместо да го каже вътре на партийни форуми, на щаб, на заседание на Изпълнителното бюро, рискуваме да срутим още повече имиджа си. Ще ви дам пример - ако ние сме семейство и изкарваме нашите лични проблеми пред хората, пред съседите ни, те няма да ни имат никакво доверие...

- Защо тогава не промените устава си? Този устав беше избран в други условия, когато трябваше да се доказва, че партията е демократична, че...

- Уставът ни след 5-и април вече предполага и централизиране на работата. Това е част от реформата, за да може да се стегнат редиците. Затова всеки, който оттук нататък до 26 октомври, излиза публично в медиите и дава акъл как би трябвало да изглежда БСП, как той мислел, а не го споделя в партията, лично аз, както и моите колеги в националното ръководство, ще го държим персонално отговорен, ако резултатите на БСП на предстоящите избори не са добри.

- Какво означава "персонално отговорен"? Ще го изритате в коридора?

- Не. Има си норми на партийно въздейстиве и уставът ги предлага. Трябва да разберем, че сме една организация и е недопустимо да излизат хора, наши съратници, приятели, другари, които по този начин - "вижте ме, аз съм по-различен" - да се държат в медиите за сметка на партията в полза на собствения си личен рейтинг.

Нужен ни е единен стандарт за училищата в София, категоричен е Калоян Паргов

"За мен празникът на славянската писменост и култура винаги е бил символ на единението на българската нация в духовността и стремежа й ...

- Какво е мястото на Софийската организация в рамките на цялата партия? И от София ли трябва да дойде този знак за някаква промяна, която настъпва в БСП към нейното възраждане?

- София винаги е била водеща организация в БСП. В София винаги са се случвали най-напред процесите преди да станат в страната. Това е нормално, тъй като София е столица. Интелектуалният елит на партията е съсредоточен в софийската организация и ние стартирахме реформи, както във вътрешен, така и във външен план. Нашата цел е да лансираме нови лица, не само в общинския съвет, но и в парламента. В нашите листи за предстоящите избори ще видите също нови лица, които ще се борят за доверието на хората, на софиянци. БСП не е едно лице, както другите партии. БСП е много лица, които показват една същност, една идея.

- Какъв резултат ще ви удовлетвори?

- По-добър от този на предишните избори. През 2011 година и през 2014-а.

- Да чуем от вас кои са кандидатите за кмет на БСП в София?

- Ние направихме анкета. Тя не беше самоцелна. Софийската организация има над 10 000 членове. В анкетата участваха близо 70-80% от тях. Искахме да чуем мнението на хората. Водещите имена от тези проучвания са на Корнелия Нинова, Георги Кадиев, Жельо Бойчев. Разбира се, аз благодаря за доверието и като председател на градската организация моето име също беше в челните места заедно с това на Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова за 24-и май: Само образованият народ може да изгради силна държава

Депутатът от БСП Лява България Корнелия Нинова се обърна към колегите си в Народното събрание навръх празника на славянската писменост ...

- Жени Живкова?

- Евгения Живкова - също.

- Мишо Мирчев?

- Михаил Мирчев - също. В момента текат конференциите в София. Това по устав трябва да се случи, за да може те да издигнат във всеки един от районите своите кандидати и за съветници, и за кметове, и за столичен градоначалник. Всички тези имена в края на юли, вероятно около 25-и юли, на градската конференция ще обсъдим и ще изберем най-подходящото име за кандидат за кмет на БСП в София.

- Това е процедурата, но все пак...

- Разбира се, много зависи от съгласието на всеки номиниран. Искам да кажа две думи и за моята кандидатура, тъй като тя е широко спрягана. Аз не бягам от своята отговорност и като председател, и евентуално като кандидат. Но аз ще бъда последната възможност на БСП в София за кандидат за кмет, ако няма кой да поеме тази задача. Аз не се страхувам от битки, поемам тази отговорност, мога да водя партията, знам как се носи отговорност, но разбира се, търсим най-подходящият в тази обстановка.

Калоян Паргов за банята в Банкя: СО абдикира от задълженията си като разпродава имущество

"Столична община абдикира от задълженията си!". Това заяви лидерът на социалистите в София и общински съветник от БСП Калоян Паргов пре...

- До момента няма име, което да изкристализира...

- Единственият, който е дал публично съгласие в момента, че ще участва твърдо, това е проф. Михаил Мирчев. Чакам отговор и съгласието на другите номинирани кандидати.

- Социолог. Те, социолозите, взеха да навлизат в политиката...

- Това е много интересна кандидатура. Професор Мирчев не е само социолог и анализатор. Той разполага с много богата политическа култура. Отличен анализатор, човек който неведнъж ни е помагал в София в последните 15-20 години със своите проучвания и съвети.

- Защо вие като че ли сте зомбирани. Обръщате внимание само на АБВ, а не на появата на нови леви формации. А общо взето има сериозно олевяване...

- След полъха на "Сириза" ли?

Калоян Паргов: Дупката в бюджета на София за транспорт е около 100 млн. лева

Около 100 милиона лева не стигат на бюджета за транспорта в София и оттук започват всички проблеми в сектора. Това разкри председателят...

- "Сириза" е отражение на по-дълбоки процеси, те протичат и в България, но това олевяване не е насочено непременно към БСП...

- Не бива да правим аналогии с Гърция и със "Сириза". Това, което е "Сириза" в Гърция в България не може да съществува по този начин. Така или иначе ние имаме БСП Лява България, там има доста партии, които са събрани под шапката и са представени в парламента. В същото време се появяват нови формации... Преди да вляза в студиото имах много добър и откровен приятелски разговор с Велизар Енчев. Обсъдихме системата, проблемите, неговите виждания съвсем откровено и приятелски. Вие знаете също, че като председател на Градската организация направих редица посещения по линия на Балканското и регионалното сътрудничество между левите партии и в Гърция, и в Черна гора, и в Босна и Херцеговина. Тези обиколки ще продължат. Те имат за цел да консолидират лявото на Балканите. Всички тези партии, които в момента се появяват и претендират да бъдат леви, не бих казал, че БСП е затворена за тях. Но самоцелното създаване на партия с оглед влизане в управлението е неприемливо за БСП.

- Говорим за привличане на съюзници.

- Със сигурност ще търсим пресечни точки с тях.

- Какво е значението за БСП на еветуалния избор на Сергей Станишев за втори мандат като председател на ПЕС?

- С всеки българин, който бива избран да оглави европейска или световна институция и произлиза от левицата, България трябва да се гордее. Вижте Ирина Бокова, която също е от левицата. Сергей Станишев ще бъде вторият европейски признат наш политик. А и световно дори. Защото ПЕС има не само европейски ареал на дейстиве и поведение. Затова партията подкрепя Сергей Станишев за избора му за втори мандат начело на ПЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика