Кандидат на "Глас Народен": ВНС трябва да бъде свикано и да променим Конституцията

22506
Кандидат на "Глас Народен": ВНС трябва да бъде свикано и да променим Конституцията

Глас Народен вече изрази мнение, че трябва да се свика Велико народно събрание. Част от най-наложителните промени са правото на конституционна жалба, излизане на прокуратурата от съдебната власт, отзоваване на народни представители, промяна в осигурителния и образователния модел на държавата. Това каза водачът на листата за Плевен на "Глас Народен" Николай Йочколовски пред БНР.

Той беше категоричен, че не трябва да кърпим дупки, а трябва да се изгради изцяло нов път. "Не мога да кажа дали няма да е рязко. Трудно ми е да дефинирам какво значи "рязко" след 25 години умуване", допълни той.

Светльо Витков: В другите партии има кариеризъм и кадруване

Лидерът на ПП „Глас Народен" Светльо Витков Въпросите сподели в предаването „На светло с Люба Кулезич" по Нова телевизия, ч...

Йочколовски обаче заяви, че не може да бъде подкрепена идеята за президентска република. "Президентската република предполага различни модели – може да бъде с двукамерен парламент или по модела на Медведев и Путин. Задължително е да се уточни какво точно се има предвид, когато се говори за президентска република. Институциите работят, не работят хората, назначени в тях. Ще променяме институциите заради хората или хората заради институциите?!", каза Йочколовски и допълни, че най-явната демонстрация за това каква сила има президента беше случая с Венета Марковска или как с едно действие или бездействие може да се реши съдбата на един конституционен съдия.

На въпрос дали трябва да се съобразим с изискванията на ОССЕ предизборната агитация да се води на майчин език, Йочколовски се пошегува: "Глас Народен счита, че кампания трябва да се води на бащин език."

По отношение на съдебната система у нас, водачът на листата на "Глас Народен" за Плевен е категоричен, че съдебната власт в България не работи, прокуратурата представлява държавата, затова трябва да премине към изпълнителната власт.

В заключение Николай Йочколовски каза: "Призовавам гражданското общество, селското общество, интернет обществото, обществото на хейтърите, на българите зад граница да преброят до 10, преди да гласуват. Нека престанем да делим хората на леви, десни или средни. Хората са или крадци или жертви, или можещи или не можещи. Ще дам за пример, че във възможно най-лявата партия у нас има най-много олигарси, а в най-дясната – служители на държавна издръжка. И макар да избираме трудно, важното е да гласуваме умно."

"Глас народен" попълва евролистата си след кастинги

Партия „Глас народен" с лидер Светослав Витков попълва листата си за евроизборите след поредица от интервюта, гласуване в интерне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика