Кандидатът на ГЕРБ и Реформаторите стана шеф на Сметната палата*

9554
Кандидатът на ГЕРБ и Реформаторите стана шеф на Сметната палата*
Снимка: БГНЕС

Цветан Цветков, който беше издигнат от ГЕРБ и Реформаторския блок, е новият шеф на Сметната палата. Това стана факт, след като конкурентът му Гергана Грънчарова така и не влезе реално в надпреварата. От 168 народни представители само един човек беше против и той беше от БСП, а никой от "Атака" не гласува.

Освен Цветков, кандидат беше Горница Грънчарова, но нейната номинация беше оттеглена лично от председателя на НФСБ Валери Симеонов. Веднага обаче червеният депутат Георги Кадиев обвини Симеонов в търговия с влияние, тъй като лидерът на НФСБ оттгелил Грънчарова с ангажимента тя да стане заместник-председател на Сметната палата. Нали председателят трябва да избере заместниците си. ДПС изви ръцете на управлението и наложи своя фигура. Къде е сега Радан Кънев да бори модела "КОЙ"? Стана Сърница 2. Аз ще подкрепя г-н Цветков, но няма да подкрепя Грънчарова, заяви Кадиев. Симеонов отвърна, че Кадиев трябва да чете по-малко конспиративни романи - дано не го правите и във вашето семейство и Закона за енергетиката, каза още той. Оттеглихме кандидатурата на г-жа Грънчарова, защото не искахме да превръщаме избора в политическо полесражение, добави Симеонов.

ПФ предлага Горица Грънчарова за шеф на Сметната палата

Предложението ни за председател на Сметната палата е Горица Грънчарова. Има висше образование, 23 години опит в сферата на счетоводство...

В изказване от парламентарната трибуна депутатът на Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че кандидатурата на Цветков е безспорна. Направи ми впечатление, че с г-н Цветков говориха дори няколко колеги от БСП след презентацията му и те показаха благосклонност. Кандидатурата на г-н Цветков е нашият отговор на постоянната политическа смяна по важни институции, когато се промени властта, изтъкна Димитров. Дори "нашата любима дама от БСП" (бел. ред. - Мая Манолова) не противоречи на номинацията на г-н Цветков, завърши бившият председател на СДС.

При излушването си на ниво комисия Цветков заяви, че ако бъде избран за председател на Сметната палата, ще положи максимални усилия, за да се утвърди тя като самостоятелна институция. По думите му е много важно за Сметната палата да фокусира одитната си дейност върху значими теми като енергетика и здравеопазване. Продължава да бъде приоритет проверката на законосъобразността на прилагането на обществените поръчки. Необходимо е много силно взаимодействие с другите контролни органи, заяви Цветков. Според него, за да бъдат постигнати тези приоритети, е необходимо да се изгради подходящият административен капацитет.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика