Като тепърва ще се потвърждава за Козлодуй, защо подписваме споразумение сега, пита Калфин

27554
Като тепърва ще се потвърждава за Козлодуй, защо подписваме споразумение сега, пита Калфин

Много въпросителни има около това, което направи правителството и решението БЕХ да подпише договора с Westinghouse за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин в ефира на радио К2.

Калфин е категоричен, че най-важното, което трябва да знаят българските данъкоплатци, е какво се случва с развитието на ядрената енергетика в България. "Имаме започната процедура по удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 реактор на АЕЦ "Козлодуй", имаме започнат, платен, до голяма степен, проект "Белене", с който в момента сме в съда и може да се окаже, че България ще дължи още една голяма сума. И сега се захващаме с трети проект – не е ясно той замества ли "Белене", алтернатива ли е, двата проекта ли ще се реализират, с какви пари ще се плати и т.н...", коментира Калфин. Той смята, че преди правителството да започне да обсъжда нови варианти за строеж на атомна електроцентрала, трябва да обясни как ще процедира с това, което към момента има държавата.

Патриотичният фронт иска съд за кабинета "Орешарски"

Кабинетът „Орешарски” трябва да бъде изправен на съд за упоритите си опити да причини нова национална катастрофа. Решеният...

Като забележка и притеснение определи Ивайло Калфин процедурите по споразумението. "Както договорите по това споразумение, така и начинът, по който то се подписва – изцяло непрозрачно. Това означава, че на практика се предопределя изпълнител на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", ако има такъв. И това ще е Westinghouse. Това означава, че държавата влиза във финансови отношения – да, сега, във фазата на проучване, неголеми, но които след това ще я обвържат с много дългосрочни и неясни ангажименти. Правителството се оправдава, че следващото правителство щяло да потвърди това нещо. Въпросът е защо тогава го подписват сега", коментира Калфин. Той е категоричен, че правителството в оставка носи отговорност за подписването на договора с Westinghouse и всякакви следващи договорки са несериозни.

Според Калфин, министърът в оставка Драгомир Стойнев и правителството следват интерес, който не е обществено защитен, но защитават или политически натиск, или корпоративен интерес. Той допълни, че се надява договорът да бъде спрян по начина, по който е подготвен, и повече да не бъде продължаван и именно това ще покаже, че нито има политически натиск, който да е по-силен от националните интереси, нито че партиите са обвързани с неясни корпоративни интереси.

По повод консултациите при президента с парламентарно представените партии по въпроса за актуализация на държавния бюджет, Калфин коментира, че разговорите са преминали при много лош тон. "Консултациите показаха липса на всякаква готовност на участниците да водят някакъв нормален диалог и да стигнат до резултат. По-скоро тези заяждания говорят за предстоящата предизборна кампания", коментира зам.-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика