Константинов: 150 - 200 000 ще са купените гласове на изборите

20414
Константинов: 150 - 200 000 ще са купените гласове на изборите
Снимка: БГНЕС

Купеният вот на изборите ще бъде между 150 и 200 хиляди. Това каза математикът Михаил Константинов по време на четвъртото заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

"Плаща се за свършена работа, повечето избори вече са продадени", каза още Константинов. По думите му заплащането се извършва не след като исканите резултати се получат в секциите. Той каза още, че купуването на гласове се извършва на много високо ниво и никой не се разхожда с пари в джоба или говори за това по телефона. „Тъй като купеният вот се разпределя между всички партии, пропорционално на силата на партиите, той няма да изкриви резултата от изборите”, заяви Константинов, цитиран от Фокус.

Бареков затваря границата с Турция с жива верига, кара си гласове от Румъния

На 1 октомври ще блокираме границата с Турция при ГКПП "Капитан Андреево" с жива верига. Това се заканиха да направят от партията на би...

Във връзка с двойното гласуване Константинов съобщи, че за периода от 1994 година до сега има само 4 случая на двойно гласуване, ако се изходи от принципа, че едно престъпление се смята за извършено едва когато има съдебен акт по него. По думите му и четирите случая са през 2005 година, когато при проверка на ЦИК е установила, че един човек е гласувал 20 пъти, а трима - 15. Константинов обясни, че залавянето им е било много лесно, тъй като те са оставили удостоверения за гласуване на друго място. По думите му тогава е ставало въпрос за група момчета, които са решили да се пошегуват и са били глобени в последствие с по 500 лв. "Това са доказаните случи, иначе по времето на моята практика в ЦИК по време на 8 национални избори имаме максимални подозрения за двойно гласуване от порядъка на 500", каза още Константинов, но обясни, че няма как да бъдат потвърдени тези съмнения, тъй като на около 500 места е имало "нещо като подпис, без да е ясно кой и кога е поставил "тази чавка". "За тези избори през 2014 подозренията са 70", каза още Константинов.

Контингентът, свързан с купуване и продаване на гласове, наброява над 1000 лица. Това каза зам.-директорът на ГД "Криминална полиция" Георги Арабаджиев.

"В момента имаме един контингент, с който активно работим и който е събиран през годините. Лицата в този списък са доказали своята съпричастност към тази дейност. Контингентът наброява над 1000 лица с различна степен на интензитет и съпричастност към тази престъпна дейност", обясни Арабаджиев.

Той допълни, че срещу тях се действа по различен начин в зависимост от тяхното местоположение и структура. „В момента обстановката е много спокойна, дори притеснително спокойна", заяви Арабаджиев и допълни, че при предходни избори е имало много по-голямо нагнетяване на политическите страсти и на криминогенната обстановка. "В момента, освен някои специфики при преференциалния вот и при корпоративния, е учудващо спокойно" допълни той. Арабаджиев обясни, че преди три седмици беше задържана престъпна група, но дейността по купуване и продаване на гласове е била съпътстваща за тях.

Близнашки: Сложен е край на "мъртвите души"

Явлението "мъртви души" отдавна е преодоляно и в изборните списъци са включени пълноправни български граждани с активно избирателно п...

"Основната им дейност беше лихварство и събиране на пари, чрез насилие. Нарушенията и престъпленията, свързани с политическите права на гражданите беше допълнителна тяхна дейност, но в същото време с доста съществени мащаби", коментира Арабаджиев.

„Използваме всички методи и средства, необходими за изпълнение на оперативно-издирвателната дейност и дейността по доказване на престъпната дейност на лицата, за които се знае, че са свързани с купуването на гласове”, каза още Арабаджиев, но отказа да даде конкретен отговор дали се използват СРС-та за тази дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика