Културният ни център в Босилеград се бори за оцеляване

9036
Културният ни център в Босилеград се бори за оцеляване
Снимка: БГНЕС

Българите в Босилеград от години защитават своя български произход и самосъзнание, въпреки сериозните опити на сръбските власти да асимилират сънародниците ни там. Това каза в сутрешния блок на БТВ Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО.

Това са хората, които възстановиха есетата и честванията, стотици деца помнят българския език и много деца от там идват да учат в нашите университети. За разлика от нашите български власти, сръбските власти действат и работят много сериозно за интересите си в Западните покрайнини, включително и в Босилеград.

НС дарява 12 лаптопа за Гимназията в Босилеград

По предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева на Гимназията в Босилеград, Сърбия, ще бъдат дарени 12 преносими комп...

Хората начело на българския информационен център там са направили много за запазването на българското там и именно заради това в момента сръбските власти ги съдят например за това, че искат и се борят да възстановят българските военни паметници на територията там, добави Джамбазки.

За съжаление, българските власти от години не защитават реално правата на българите зад граница, включително и тези в Босилеград. Въпреки всички приказки реално културния център там никога не е бил на издръжка от нашата държава, коментира той.

Ние от десет години се борим за издаването на учебници на български език в Босилеград, нещо, на което според сръбския закон нашите сънародници там имат право, но сръбската администрация и държава от години ни мотае с административни спънки, заяви Джамбазки.

Интересно е как след като хората в Босилеград и работещите в културния център не са на държавна издръжка и като цяло България не дава средства там, а те се издържат сами със заби и нокти, как може нашата държава да решава да закрива центъра. Това е недопустимо и ние няма да го позволим.

Ангел Джамбазки заяви, че той и ВМРО ще продължат да се борят за нашите сънародници в Западните покрайнини и Босилеград - след като сръбската държава е признала българското малцинство там, нека съответно да му осигурява привилегиите и нещата, които им се полагат като едни нормални европейски граждани.

Телевизионният сигнал в Босилеградско и Царибродско все още е слаб

Все още е слаб телевизионният сигнал на българските телевизии в Босилеградско и Царибродско. Това съобщиха от Културно-информационния ц...

В коментар за колегите си български евродепутати в европейския парламент Ангел Джамбазки коментира, че въпреки някои лоши примери за наши представители, които не знаят добре чужди езици, като цяло всички са подготвени и се справят със задълженията и работата си.

Има комисии, в които се говори само на служебно определените езици в Европа - английски, френски, немски и няма как един евродепутат да участва в съответните комисии без да е много добре подготвен на първо място езиково.

Няма по-неподходящ да коментира сегашната коалиция от Волен Сидеров, след като в миналия парламент беше в коалиция са ДПС, коментира евродепутатът. Да, настоящото правителство е трудно в своите действия и коалиционните отношения са трудни, но именно затова смятам, че Патриотичния фронт сме като един балансьор между партиите поддържащи управлението, за да предпазваме някои от партиите и министрите в кабинета да залитат в една или друга посока, заяви Джамбазки.

 

 

Български туристи пострадаха от сълзотворен газ в Сърбия

Неприятен инцидент с български туристи се е разиграл днес в сръбския град Босилеград. Няколко души от туристическа група, наброяваща 70...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика