Кунева: България трябва да обсъжда проекти със съседните си страни по плана "Юнкер"

13460
Кунева: България трябва да обсъжда проекти със съседните си страни по плана "Юнкер"
Снимка: БГНЕС

България трябва да инициира по плана „Юнкер” обсъждане на съвместни със съседните си страни проекти, които да са едновременно в полза за България, но и с добавена стойност за ЕС. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева след края на Съвета по общи въпроси в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кунева посочи, че вече започват да се оформят регионални коалиции за съвместни проекти по плана, който има за цел да мобилизира инвестиции в ЕС в размер на 315 млрд. евро за три години. Като пример тя посочи съвместните проекти на Германия и Франция, на прибалтийските страни и на северните държави-членки на Съюза. По думите й съвместните проекти биха били по-лесно одобрени от Европейската комисията и биха привлекли по-лесно частни инвестиции. Като възможни сфери тя посочи инфраструктурата и енергийните проекти. Кунева отбеляза, че в рамките на Съвета е провела първоначални разговори с министрите на съседните страни.

Кунева: Няма да спра да убеждавам всички критици, че сме готови за Шенген

Няма да спра да убеждавам, всички критици за влизането на България в Шенген, че ние сме готови. Това каза вицепремиерът по координация ...

По отношение на газовия разпределителен възел или т. нар. газов хъб на Черно море, Кунева коментира, че идеята е добра и за нея трябва да се търси подкрепа. Всеки проект, който е стратегически за България и ще допринесе за енергийната сигурност на страната, трябва да получи възможност, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика