Кунева: Днес бе даден знак, че няма политическа воля за борба с корупцията

6693
Кунева: Днес бе даден знак, че няма политическа воля за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

По-амбициозно, дами и господа! Ако някой смята, че ще се откажа, разочаровам, изплаша, че законът за антикорупцията не се прие, жестоко се мами. Това не е закон от Кунева, това е закон, минал през МС, и влязъл в Народното събрание с подписа на премиера Борисов на 30-ти юни. Това каза вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

По думите й едно е да се обяснява, че антикорупцията е приоритет, а в същото време да се оставя на закона два часа в последния ден на парламентарната сесия и то след 1 месец предстой в Народното събрание. „Това единомислие в Министерския съвет, с моите колеги от кабинета, по Закона за антикорупцията, ми даде възможност да подчертавам пред посланиците, че има сериозна политическа воля зад него. Днес се даде друг знак“, добави Кунева пред "Фокус".

НС няма да гласува по антикорупционния закон, остава за след депутатската ваканция

Народното събрание няма да гласува антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Заседанието продължава с разискване по демогр...

Тя обясни, че е направено максималното от нейна страна всички политически сили да се присъединят „към коалицията на желаещите, не на нежелаещите“.

„Корупцията е най-тежкият въпрос за страната. Да се правим, че има съдебна реформа без борба с корупцията, няма да допусна нито като политик, нито като вицепремиер“, добави още вицепремиерът.

На въпрос как това ще се отрази на влизането в Шенген, Меглена Кунева каза, че няма да ползва Шенген за „плашило“, защото България е изпълнила критериите и трябва да влезе в това пространство. „От 8 страни с възражения, остана да убедим една, но със знаци като днешния оставаме с по-малко аргументи и положителни послания за страната ни“, добави Кунева.

Според вицепремиера понеже нито една политическа сила няма как да заяви, че е против антикорупцията, се посочват какви ли не аргументи, но фактите са, че днес България пропусна да даде ясен знак, че има политическа воля да се бори с корупцията. Кунева подчерта, че и при промените в Конституцията, и при референдума, и при избора на омбудсман и на подуправители на БНБ са се ползвали всякакви тактики като неясно гласуване, отлагане, питания и замитане на проблема. „Да се имитира политическа воля през отлагане е крайно фалшиво и неполезно за страната“, каза още тя и добави, че именно тази липса на справедливост принуждава хиляди хора да напускат България.

ДПС и БСП са недоволни от Закона за антикорупция на Кунева, бил репресивен

Сериозни критики в парламента отправиха БСП и ДПС към законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, с който трябва да се създаде Нацио...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика