Кунева: Докладът е критичен, мониторингът за правосъдието и корупцията никога няма да спре

12567
Кунева: Докладът е критичен, мониторингът за правосъдието и корупцията никога няма да спре
Снимка: БГНЕС

Най-критичен е докладът по отношение на работата на ВСС. Няма никакъв напредък. Това е зле. Има положителна оценка за работата на прокуратурата. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, предаде БГНЕС.

Акцентирано е да се приложи новата стратегия. Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието, посочи вицепремиерът Кунева.

Сигналът към магистратите е много ясен, законът се прилага с вяра и строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати, каза Меглена Кунева.

В доклада е подчертано, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България, заяви вицепремиерът. Критично е оценена липсата на превантивни действия срещу корупцията. Необходими са спешни законодателни мерки за борба с корупцията, добави тя.

Организираната престъпност продължава да бъде тежък проблем в България. Посочени са последните убийства и че в България продължава сплашването на свидетели и оказването на натиск върху тях, заяви Кунева.

"Единствената валута в политиката е доверието. Друга няма. Ако тя е с ниска стойност, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така. Докладът е абсолютно ясен. Ако някой има колебание и не е разбрал посланията от доклада, ние ще ги обясним", подчерта тя.

Мониторингът никога няма да спре по отношение правосъдието и борбата с корупцията, допълни Кунева, цитирана от "Фокус".

На въпрос дали страната ни е оценена добре или зле според доклада вицепремиерът заяви, че зависи от това дали имаме добра имунна система, за да се справим с проблемите в доклада. "Когато ние можем да напишем същото за нас и покажем къде са ни грешките, тогава е добре да продължим със собствени усилия", каза Кунева и допълни, че България винаги ще бъде сравнявана.

Попитана дали трябва да бъде разпуснат ВСС, Кунева отговори, че това е разговор, който трябва да се води с изпълнителната власт. "Най-напред трябва да изградим инфраструктурата за независимост и да видим дали това ще даде добри плодове. Смяната на едни хора с други не е панацея" , каза тя и посочи, че разделянето на ВСС на две и събирането му по някои въпроси е добър вариант, но това не е догма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика