Кунева: Наказателните процедури от Брюксел са се увеличили двойно

16916
Кунева: Наказателните процедури от Брюксел са се увеличили двойно
Снимка: БГНЕС

Процедурите са част от живота в ЕС. От началото на членството имаме почти 330 процедури за нарушение, но сме затворили 260 от тях. Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на брифинг преди заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, предаде „Фокус”.

„Процедурите за нарушение поддържат динамиката в отделните страни-членки”, коментира Кунева. Тя посочи, че има двойно увеличение на процедурите като само за тази година има 47 нови. Тя обясни, че в сряда ще бъде внесен доклад в Министерски съвет.

Стартират процедура за свръхдефицит срещу България?

Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година. З...

Според нея по-голямата от процедурите за нарушения се дължат на това, че сме престанали да осъвременяваме нашето законодателство, както и нестабилната политическа обстановка и изоставането от страна на предишните правителства.

„51 от тези процедури са на етап уведомително писмо. Очакваме те да намалеят с 1/3 още тази седмица. 6 са в съдебна фаза, 2 отложени за неопределено време, включително за софийския боклук”, обясни Меглена Кунева като подчерта, че се взимат много активни мерки и над 80% от финансирането е осигурено и работата по изграждането върви.

„По-притеснителни са тези на етап мотивирано становище. Половината от тях са за околна среда, две за чистотата на въздуха и питейната вода”, обясни Кунева.

Тя добави, че са необходими бързи действия от страна на парламента и приемане на Закона за приватизацията, Закона за енергийната ефективност.

България в средата на класация за наказателни процедури от ЕС

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от ЕК наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС, сочат д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика