Кунева: Не може да се говори за вълна от върнати бежанци

23002
Кунева: Не може да се говори за вълна от върнати бежанци
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви в ефира на Дарик, че страната ни има ангажимент да приеме обратно хората, които са получили бежански статут у нас, но това не означава автоматично връщане на хиляди чужденци.

"6873 са запитванията за връщане, от тях 3613 са положителните становища, че могат да бъдат върнати. Това е ангажимент, който произтича от членството ни. Но това не означава автоматично връщане. За миналата година са били върнати едва 180 човека", добави Кунева.

Каналджиите от Турция ползват нов маршрут за бежанците към ЕС

Каналджиите на имигранти вече използват нови маршрути, за да вкарват бежанци в Европа. Това е заключението от нов доклад на Европейскат...

"Няма все още брой на хора, които ще бъдат върнати в България. Така че квалификации от рода на "вълна" няма как да са верни. Имаме от наша страна потвърдени 3613 души, които можем, ако се наложи, да приемем обратно", каза още вицепремиерът.

Кунева коментира една от мерките, които вътрешното министерство предлага за справяне с бежанския проблем и охраната на границата, а именно - назначаването на 700 души в "Гранична полиция". Според нея финансова възможност за такова нещо към момента няма.

"Когато се говори за Министерството на отбраната и охраната на границата, се има предвид само логистична и техническа помощ. Ако се подсили патрул със служители на МО, това няма да са хора, които ще осъществяват самия контрол по границата. Това остава в ръцете на Гранична полиция. Подчертавам, че става въпрос само за помощ", коментира Меглена Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика