Кунева: Позицията на РБ е ясна, ние имаме наш кандидат за омбудсман

4618
Кунева: Позицията на РБ е ясна, ние имаме наш кандидат за омбудсман
Снимка: БГНЕС

Позицията на Реформаторския блок е съвсем ясна, защото ние имаме кандидат за омбудсман, който подкрепихме – Константин Пенчев. Това каза вицепремиер Меглена Кунева в предаването в ефира на БНТ

Кунева благодари за работата на Пенчев и за това, че е успял да увеличи доверието в институцията. По думите й, това което можеше да направи Реформаторски блок, е да даде възможност за избор и тази възможност беше дадена с кандидатура, внесена от РБ. "Оттам нататък зависи от това какво мнозинство се формира в парламента”, смята тя.

Кунева: В борбата с корупцията властите нямат право да отлагат

Борбата с корупцията и съдебната реформа са двете страни на една и съща монета. Без ефективна и независима съдебна система, няма как да...

Относно сътрудничеството с ГЕРБ, тя заяви, че думата не е достатъчно конкретна. „Ние сме в коалиционно правителство и смятам, че формати като Съвет за развитие, което е коалиционният формат, включително и на партиите, които подкрепят коалицията е нещо, абсолютно необходимо. Действително в последно време два такива коалиционни съвета се пропускат и разговор между Реформаторския блок (РБ) и лидерите на РБ и ГЕРБ, разбира се, трябва да има”, посочи тя.

"Аз бих съотнесла Закона за антикорупцията, директно, към съдебната реформа. Всъщност това са две страни на едно и също нещо”, смята Кунева. Според вицепремиера няма съдебна реформа без добро антикорупционно законодателство и без такива мерки, както и обратното – няма антикорупционно законодателство, което може да доведе до успех, ако нямам добра съдебна система.

"Смятам, че това се разбира от всички. Затова днешният сигнал, който ще се даде, се чака с много голяма бдителност, както от страна на всички, които искат да видят политиката на ново ниво в България, така и с европейските ни партньори”, посочи още тя.

През последните дни напрежението между Реформаторския блок и ГЕРБ ескалира, като представители на двете партии се разменяха нападки в публичното пространство. Последно премиерът Бойко Борисов заяви, че няма навика да чета по нощите кой какво пише във Facebook. "Не съм го чел и не коментирам. Има си формати, ако някой е недоволен, трябва да говори там", каза Борисов в отговор на коментара на Радан Кънев във Faceboоk, където казва: "Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламентa".

Радан Кънев: Възможно е да се наложи предоговаряне на коалицията

Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разгово...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика