Кунева: Трябва да променим Конституцията, за да се освобождават изборни длъжности при корупция

8117
Кунева: Трябва да променим Конституцията, за да се освобождават изборни длъжности при корупция
Снимка: БГНЕС

Трябва да се обмислят промени в Конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Това коментира днес журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по повод внесения за обществено обсъждане Закон за предотвратяване на корупциятa по високите етажи.

Kунева посочи, че към момента е възможно да се освобождават от длъжност лицата, които са назначени, в това число министрите, директорите на агенции или директорите на дирекции по министерствата, но има законов вакуум по отношение на изборните длъжности като депутати, кметове и общински съветници. По думите й този вакуум може да стане с промени в основния закон. Вицепремиерът добави, че като член на Министерския съвет тя не може да внесе текст за поправки в Конституцията, но беше категорична, че ако депутатите искат закона и въобще борбата с корупцията да проработят, то такава промяна трябва да се случи.

ГЕРБ имат нужда от сериозно убеждаване има ли нужда от реформа в прокуратурата

Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в коментар за развитието на съдебната реформа като единств...

Меглена Кунева съобщи, че вече е отворен дебатът за Конституцията и че процесите за реформиране на съдебната система и изкореняването на корупцията са свързани до голяма степен. Кунева беше категорична, че законът е взел и адаптирал примера на много страни, които са белязали успехи в борбата с корупцията. По думите й анонимните сигнали са общоприет метод. Тя беше категорична, че те ще се разследват, само ако има достатъчно доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика