Кунева отрече да е искала ръководството на МВР

9724
Кунева отрече да е искала ръководството на МВР
Снимка: БГНЕС

Никога не съм искала да ставам вътрешен министър. Ако погледнете политическият ми път, ще разберете, че това е така. Това е далеч от моите интереси. Това каза пред журналисти във Велико Търново Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси, предаде "Фокус". Вчера в медиите се появиха твърдения, че Кунева е поискала от премиера Борисов да ѝ даде ръководството на МВР.

Кунева обясни, че Румяна Бъчварова, както и Веселин Вучков, могат да разчитат на нейното сътрудничество. „Министерство на вътрешните работи е изключително важно за реформите в страната и РФ има много силни ангажименти в тази насока. Ще припомня част от коалиционното ни споразумение. То е било реформа в сферата на сигурността чрез нова законодателна уредба, структурни промени чрез отделяне на ГДБОП от ДАНС, с цел противодействие на корупцията, злоупотреба с власт и организирана престъпност, гарантиране сигурността на гражданите. Важно е възстановяване премахнатото конкурсно начало за издигане в кариерата и назначаване на ръководни длъжности, проверки на имуществото, мерки за ограничаване на битовата престъпност, политически мерки за приемането в Шенген. По всички тези точки аз съм работила, не защото това е специална сфера на интерес за мен, а защото смятам, че органите, които прилагат закона, дават европейското лице на страната”, каза Кунева.

Кунева: И тази пролет не се очаква решение за влизането ни в Шенген

И през тази пролетна сесия страните членки няма да вземат решение за присъединяване на България и Румъния към Шенген. Това каза по врем...

„Не спирам да работя за Шенген и по дипломатическа линия, и по отношение на сътрудничеството с Гранична полиция. Това е една от важните европейски политики и разбира се борбата с тероризма. Ние трябва да приемем няколко текста в Наказателния кодекс - това ще стане съвместно с Министерство на правосъдието и МВР”, каза още вицепремиерът.

Тя допълни, че е изразила своето несъгласие по отношение на Закона, касаещ тероризма. „Законът беше предвиден за месец януари, а се отложи за края на април. Ако в момента се хванат чуждестранни бойци в България, ние нямаме текст, по който да ги съдим. И това много пречи. Също Законът за съдебната власт трябва да влезе много бързо в Министерски съвет. Към момента нямаме и план за справяне със забележките по доклада за правосъдие и вътрешен ред и антикорупционната стратегия. Както се казва в доклада – трябва да изградим единно звено, има още много задачи”, коментира Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика