Кунева предлага чужди служби да помагат в избора на "борци срещу корупцията"

18320
Кунева предлага чужди служби да помагат в избора на "борци срещу корупцията"
Снимка: БГНЕС

Това е върхът на айсберга. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира случаите, при които убийците от дискотека „Амнезия” и „Соло”, както и съденият за наркотрафик Евелин Банев-Брендо се укриват успешно от правосъдието.

Сега ме попитайте отново как Висшият съдебен съвет (ВСС) си върши работата. Има ли ВСС, от който България да е била доволна? Отговорът е не и това означава структурен проблем, подчерта Кунева. Не очаквайте, че с един нов закон за ВСС всичко ще се оправи. Затова и предлагаме разделянето на ВСС на две камари – съдебна и прокурорска. По подобен начин са постъпили в Румъния. И с една камара ВСС може да заработи, но явно не се получава, констатира вицепремиерът в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проф. Константинов: В съдебната система има и много здрави ябълки

Гнили ябълки има много. Аз съм убеден, че освен гнили, в българската съдебна система има и много здрави. Трябва някак си да отделим гни...

Очевидно много съдии не вярват, че предстоящият днес избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) ще е коректен и затова призовават президента да присъства. ВСС има шанс да избере – дали така, както иска обществото или така, както обикновено, каза Кунева, визирайки метода на гласуване – с бюлетини или с толкова обсъжданата и критикувана електронна система.

Не може ВСС да живее в кула от слонова кост, да казва, че мониторинговият доклад на ЕК е добър за тях, а той не е, заяви Кунева. Попитана защо тогава правителството не се намеси, Кунева се оправда точно с европейския доклад – щяло да пише, че грешим и че има прекомерна намеса на изпълнителната власт в съдебната.

Трябва да има един орган, който да се занимава с контрола и корупцията в системата. Ние имаме Комисия за конфликт на интереси, имаме АДФИ, имаме Сметната палата, имаме БОРКОР, имаме Комисия за незаконно придобито имущество. Необходим е анализ, защото ако не го направим, няма да стигнем доникъде. Освен това трябва една институция да контролира и предотвратява корупцията в правосъдната система – това ни препоръчва и европейският доклад. Може би най-добре е да се дадат правомощията на един от всички изброени органи и той да се занимава с декларациите на политиците и на „държавни мъже и жени”, смята Кунева.

Онагледявайки примера си, тя заяви, че трябвало да има една декларация и по нея да се правят проверки. Проверките можело да бъдат по сигнал или планови – например проверка на всички политици, на всички, занимаващи се с търговия с оръжие, обясни Кунева. И добави, че в Румъния първо са проучили 200 публикации в средствата за масова информация относно несъответствие в жизнения стандарт и в доходите на видни политически и обществени фигури – най-вече политически.

ВСС се утешава с напредък в електронното правосъдие

В доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка е отправена и препоръка към държавата във връзка с е...

Най-трудно ще е в този орган да бъде направен подбор на кадрите, които ще работят там. В Румъния работели 40-50 инспектори, в прекрасни условия, включително технологични. В България можело да се справят 30 инспектори. Кунева заяви, че вече е водила разговори с европейски партньори как да става изборът – с професионална оценка, „подпомагана и от партньорски служби отвън”. Би могло и премиерът да назначи въпросните хора – привърженик съм да е ясна отговорността, добави Кунева.

На въпрос дали познава човек в България, който да е еквивалент на румънския антимафиот номер едно, Кунева отговори, че „познавала типа му”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика