Кънев: Ако няма реформа на Конституцията, опозицията ще покаже безотговорност

6208
Кънев: Ако няма реформа на Конституцията, опозицията ще покаже безотговорност
Снимка: БГНЕС

Събираме всеки отделен подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта в момента, просто за да няма тълкуване, че някой народен представител не стои зад проекта. Ние днес събрахме 23 от 23 в Реформаторския блок, така че съвсем нормално за подкрепям тази идея да не оставяме подобни въпросителни, че на някой депутат му няма подписа да го гоним по коридора, ама вие искате ли съдебна реформа, не искате ли. Оттам нататък конституционното мнозинство ще бъде предмет на тежки преговори и тежки дебати в комисията, може би и дебати в зала. Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев във връзка с темата за конституционните промени заради съдебната реформа

Моето мнение, ако мога да си позволя прогноза, е, че въпросът ще бъде решен по време на дебатите в зала. Това което се вижда, е, че няма да получим гласове от ДПС, а може би трябва да се направя на изненадан. Нека се съберем в комисията и да обсъдим предложенията, нека видим има ли допълнителни предложения от Реформаторския блок, а от нас сигурно ще има, нека видим в комисията къде са пресечните точки. Пак казвам - не подценявайте публичния конституционен дебат, който ще се случва в пленарна зала, защото зад тези промени са 90% от българите и накрая ми е интересно как ДПС ще се измъкнат от това, че няма да ги подкрепят, коментира Кънев.

Местан не подписва конституционни промени за съдебна реформа заради "фашистите"

Готови сме, отворени за разговори в полза на националния интерес, но избирателите на ДПС няма да ни дадат мандат с наши политически ре...

На въпрос какъв знак би било ако конституцията остане нереформирана, Кънев отговори, че това би било знак, че цялата опозиция в този парламент е национално безотговорна. Според него тя е била такава в миналото, но той вярва в еволюцията на хората.

Реформите ще бъдат проведени със или без конституционна промяна. А да се проведе промяна в конституцията би било знак на стабилност, на единство на обществото ни и на непреходност на тези промени. Една промяна, направена с обикновено мнозинство, може да бъде преобърната в следващия парламент, нещо което се е случвало в историята на българската съдебна система за последните 25 години и веднага мога да преброя на ум четири пъти, което е основната причина за крайната нестабилност и корумпираност на системата, сигурен е Кънев.

С колегите от АБВ сме в постоянен диалог. Те не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им накрая след работата в комисията. Не искам да се драматизира за това кой е носител и кой не, законодателната работа тепърва предстои, ние не сме започнали, завърши Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика